Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Pampered Menial

Καλημέρα αγαπούλες.

Η ετικέτα σήμερις θα έπρεπε να είναι "Ψυχογραφήματα". Αλλά δεν είναι.
Γιατί οι μυστικοί μας κήποι, αν δεν παραμείνουν μυστικοί δεν είναι κήποι. Γιατί η επικοινωνία μας πρέπει να είναι στα απλά και όχι στα σίγουρα. Και γιατί, όσο αυτο-κρινόμαστε τόσο το καλύτερο για μας και χειρότερο για τους άλλους.

Αν δεν με απατά η μνήμη μου, που μάλλον με απατά (αλλά την συγχωρώ), αφιέρωμα στους Pavlov's Dog έχουμε κάνει. Αν όχι, ας το ψάξει κανείς κι ας μας το πει να κάνουμε.
Να πούμε απλά πως ήταν ένα από τα καταπληκτικότερα συγκροτήματα classic rock, με ίσως τους ομορφότερους στίχους στην ιστορία αυτής της μουσικής, οι οποίοι όμως κατάφεραν να βγάλουν μόλις τρία albums και διαλύθηκαν επειδή (λόγω των χαμηλών πωλήσεων) καμία δισκογραφική δεν δεχόταν πια να υπογράψει μαζί τους.
Πως είπατε; "Γιατί τ'άδικο το ζούμε μέσα από τη κούνια μας" είπατε; Μαζί σας.

Το Pampered Menial είναι το πρώτο τους studio album. Η νταλίκα σας το λέει απερίφραστα : είναι ένας από τους 10 καλύτερους δίσκους της. Οι άνθρωποι παίζουν τις κάλτσες τους (φλις κατά προτίμηση).
Ηχογραφήθηκε μεταξύ Δεκέμβρη 1973 και Σεπτέμβρη 1974 και κυκλοφόρησε στις 4 Απρίλη του 1975.
Δεν υπάρχει ούτε ένα από τα 9 διαμάντια που να υστερεί. Ένα ίσως ξεχωρίζει για τη νταλίκα, το Episode, για το οποίο πρέπει να σας πω δυο-τρία πράγματα (και να κρατήσω για μένα χιλιάδες άλλα).
Το εξής ένα : σε ρυθμό πρελουδίου, αυτό το διαμάντι έχει στίχους που συναγωνίζονται σε μαγεία τη μουσική. Υπάρχει όμως ένα θέμα. Όλα τα sites που κυκλοφορούν lyrics από διάφορα τραγούδια έχουν λάθη σ'αυτό το συγκεκριμένο. Λάθη, κατά τη γνώμη μου, που αλλάζουν εντελώς αυτό που θέλει να πει ο ποιητής. Και που το ξέρεις ρε νταλικέρη, θα μου πείτε. Ε λοιπόν, το ξέρω από πρώτο χέρι, γιατί αφενός μου το μετέφρασε αμερικάνος και αφετέρου, στην τελευταία τους συναυλία (στο Gagarin) οι μεταφρασμένοι στίχοι επιβεβαιώθηκαν στον δούλο σας από τον ίδιο τον David τον Surkamp, που είναι και ο δημιουργός του.
Θέτε ένα παράδειγμα;
Το κουπλέ
And me I'm just your soldier
An heirloom to a basket queen

Στην πραγματικότητα είναι
And we're just your kind soldiers
an errant to a bastard queen

Υπάρχει διαφορά ε;

Αφιερωμένο στην Αθηνά.

Julia
Late November
Song Dance
Fast Gun
Natchez Trace
Theme from Subway Sue
Episode
Preludin
Of Once and Future Kings