Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

African Rumba [The King of]

Χτες μιλήσαμε για νοτιοαμερικάνικη μουσική λατρεμένοι μου. Και πολύ χάρηκα που σας άρεσε, αν κρίνω από τα μηνύματά σας. Να 'μαστε καλά να παίξουμε κι άλλη εν καιρώ.

Σήμερα θα μιλήσουμε λίγο για rumba. Γι'αυτή την εξωτικο-υπέροχη ρυθμική χορευτική μουσική που μας ήρθε από την Κούβα, αλλά που κουβαλάει τις ρίζες της από τη μάνα Αφρική, αφού οι βασικοί της ρυθμοί κουβαλήθηκαν εκεί μέσα στις ψυχές των αφρικανών σκλάβων που οι ισπανοί κατακτητές έφερναν με καραβιές στο "νέο κόσμο".
Η λέξη rumba προέρχεται από την κουβανο-ισπανική έκφραση rumbo που δεν θα μπορούσε να σήμαινε τίποτα άλλο παρά πάρτυ. Κρατάμε μόνο αυτό και δεν κουραζόμαστε ν'αναλύσουμε τη μουσική δομή της, γιατί σκασίλα μας μεγάλη.

Είπαμε πιο πάνω, πως η rumba έχει τις ρίζες της στην Αφρική. Με αφορμή αυτό, και σαν ελάχιστο φόρο τιμής σ'όλους αυτούς τους σκλάβους, η νταλίκα σήμερα θέλει να σας γνωρίσει έναν αυθεντικό rumba μουσικό από τη μάνα όλων μας : τον Κύριο Franco.

Γεννήθηκε Francois Luambo Luanzo Makiadi το 1938 σ'ένα χωριουδάκι του τότε Ζαϊρ (και τώρα Δημοκρατία του Κονγκό) και πέθανε στα 1989 στο Βέλγιο. Ο πατέρας του ήταν εργάτης του σιδηροδρόμου και η μάνα του έψηνε ψωμί και το πούλαγε στην αγορά. Στα 7 του, ο Franco μαστόρεψε μιαν αυτοσχέδια κιθάρα και άρχισε να παίζει για να προσελκύει πελατεία για τα ψωμιά της μάνας. Εκεί τον ανακάλυψε ένας σπουδαίος ζαϊρινός μουσικός, ο Paul Ebengo Deayon, τον δίδαξε κιθάρα και, σε ηλικία 12 ετών, τον έκανε επαγγελματία με την μπάντα του.
Στα 1956, ο Franco ιδρύει την OK JAZZ, μία από τις ιστορικότερες μπάντες στην ιστορία ολόκληρης της αφρικάνικης μουσικής. Η κλίση του για την κιθάρα επέβαλε και το είδος μουσικής που θα τον καθιέρωνε : rumba με στοιχεία μιας ιδιότυπα υπέροχης αφρικάνικης jazz.
Στα 1960, λόγω των μεγάλων ταραχών στη χώρα του, φεύγει για το Βέλγιο (του οποίου αποικία ήταν το Ζαϊρ), αλλά θα ξαναγυρίσει στα 1966, ξακουστός πλέον, και θα συνεχίσει να παίζει αλλά και να ιδρύει εταιρείες δίσκων για την προώθηση της μουσικής της πατρίδας του.
Η σχέση του με τον δικτάτορα Mobutu συζητήθηκε αρνητικά από πολλούς. Αλλά ο Franco δεν ήταν πολιτικός, με την στενή έννοια του όρου. Πράγματι, ποτέ δεν συμμετείχε σε αξιώματα, αν και του προτάθηκαν πολλά και πολλές φορές.
Το μόνο που τον ενδιέφερε (και το πέτυχε) ήταν να εξαπλώσει τη μουσική του σ'όλη την Αφρική και ν'ανακαλύπτει νέα ταλέντα. Παράλληλα, ποτέ δεν φοβήθηκε να γράψει πολιτικούς στίχους και να αντιμετωπίσει το νόμο (κάποιες φυλακίσεις), πράγμα που μεγάλωνε τη λατρεία των οπαδών του.
Παρότι ποτέ δεν μπόρεσε να διεισδύσει την αμερικάνικη αγορά (ο μεγάλος του καημός), ο Franco έτυχε παγκόσμιας αναγνώρισης, του αποδώθηκε δε το παρατσούκλι "ο Μάγος της Κιθάρας" για το υπέροχα χαρακτηριστικό παίξιμό του.
Χωρίς ποτέ να μαθευτούν τα αίτια του θανάτου του (12 Οκτώβρη 1989), το πιθανότερο είναι πως πέθανε από AIDS.

Σήμερα, 22 ακριβώς χρόνια από το θάνατό του, η νταλίκα έχει την τιμή να σας χαρίσει μερικά από τα διαμάντια του.

Merengue
Motindo Na Yo Te
Aya La' Mode
Finga Mama Munu
Infidelite Mado
Likambo Ya Ngana
Ou est le Serieux
Tailleur
Kinshasa Mboka Ya Makambo
Mario
Chacun Pour Soi
Attention Na Sida