Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Bridge School [benefit concerts]

Το Bridge School είναι ένα σχολείο στο Hillsborough της Καλιφόρνιας.
Δεν είναι όμως ένα οποιοδήποτε σχολείο.
Είναι μια τεράστια εκπαιδευτική προσπάθεια βοήθειας παιδιών με σοβαρές ειδικές ανάγκες. Κι'όταν λέμε τεράστια, το εννοούμε.
Μιλάμε για εφαρμογές τελευταίας τεχνολογίας που χρησιμοποιούνται γύρων από τρεις κεντρικούς άξονες : δημιουργικές προσεγγίσεις εκπαίδευσης και επικοινωνίας, διαδοχικά αυξανόμενη επικοινωνία μέσω τεχνολογικής υποστήριξης και διαρκή προσπάθεια συμμετοχής των γονιών και των κοινοτήτων.
Τα καταφέρνουν μια χαρά, αφού υπάρχει σημαντικότατος αριθμός παιδιών με εξαιρετική πρόοδο.
Δείτε παρακάτω μερικές φωτογραφίες από μπόμπιρες του σχολείου και να μπούμε μετά στο θέμα μας.





Για να γίνουν όμως όλα αυτά χρειάζονται φράγκα. Πολλά φράγκα.
Και το Bridge School δεν επιδοτείται από το κράτος, παρά μονάχα με κάποια ψίχουλα από την πολιτεία της Καλιφόρνιας.
Οπότε, εκτός από τις εισφορές, έπρεπε να βρεθούν τρόποι χρηματοδότησης.
Αυτά σκεφτόταν πριν 25 χρόνια ο Neil Young και η γυναίκα του Pegi Young, όταν αποφάσισαν να ξεκινήσουν αυτό που ονομάστηκε Bridge School Benefit.
Πρόκειται για μία συναυλία, που γίνεται κάθε Οκτώβρη στο αμφιθέατρο Shoreline του Mountain View στην Καλιφόρνια. Από την πρώτη, στα 1986, λαμβάνουν μέρος τα μεγαλύτερα ονόματα της μουσικής παγκόσμιας σκηνής, αφιλοκερδώς, ενώ όλα (μα όλα) τα έσοδα πηγαίνουν για την ενίσχυση του σχολείου.
Ο Neil Young, για να μειωθεί δραστικά το κόστος διεξαγωγής της συναυλίας, αποφάσισε να είναι αυστηρά acoustic, unplugged αν προτιμάτε, χωρίς δηλαδή πολυδάπανες μικροφωνικές, φώτα σκηνής, εφέ κλπ κλπ.
Το αποτέλεσμα είναι, το Bridge School Benefit να έχει μετατραπεί σε must για το αμερικάνικο μουσικό ημερολόγιο. Και όχι άδικα, αφού απ'αυτές τις συναυλίες έχουν προκύψει εκπληκτικές εκτελέσεις από πολύ μεγάλους καλλιτέχνες. Κυρίως όμως, μαζεύονται φράγκα για τους μπόμπιρες με ειδικές ανάγκες.

Φέτος, γιορτάζοντας τα 25 χρόνια αυτής της εκδήλωσης, κυκλοφόρησε ένα διπλό cd (αλλά και dvd) με αποσπάσματα από διάφορες συναυλίες όλα αυτά τα χρόνια. Τα έσοδα από τις πωλήσεις θα πάνε όλα για τον ίδιο σκοπό, αφού όλοι οι καλλιτέχνες παραχώρησαν τα δικαιώματά τους.
Για τον λόγο αυτό, η νταλίκα (που έχει ήδη παραγγείλει και τα δύο) δεν θα παίξει σήμερα απ'αυτό το cd. Θα κάνει όμως κάτι καλύτερο. Θα σας χαρίσει κάτι λιγουλάκι πιο σπάνιο.
Το μεγαλύτερο μέρος από το Bridge School Benefit του 1999, που θεωρήθηκε το καλύτερο μέχρι σήμερα, τόσο από πλευράς καλλιτεχνικής συμμετοχής, όσο και μουσικής ποιότητας.
Προτρέποντάς σας να βρείτε και ν'αγοράσετε το cd.
Αξίζει τον κόπο.

Για τον Τάσο που μου το θύμισε

Neil Young - I'm a Child
Tom Petty - Shadow of a Doubt
Tracey Chapman - All That You Have Is Your Soul
Pretenders - Sense of Purpose
Beck - It's All in Your Mind
Bonnie Raitt - The Road's My Middle Name
Don Henley - Yes It Is
Ministry - Friend Of The Devil
Simon & Garfunkel - America
David Bowie - Heroes
Pearl Jam - Nothingman
Lovemongers - Battle Of Evermore
Nils Lofgren - Believe
Elvis Costello - Alison
Patti Smith - People Have The Power