Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

Vitalogy [5-7]

Βρισκόμαστε στα 1993 και οι Pearl Jam, σε τουρνέ για τον δεύτερό τους δίσκο (Vs. - 1993), έχουν ήδη καθιερωθεί παγκόσμια.
Πράγμα που σημαίνει δύο πράγματα : μουρμούρα και καυγάδες ανάμεσα στα μέλη το ένα, ανάγκη για ένα επιτυχημένο follow up το άλλο.
Οι προστριβές δεν έχουν να κάνουν μόνο με την απότομη δημοσιότητα, αλλά και με τα χρόνια προβλήματα πιοτού και ντρόγκας. Μετά τον ντράμερ Dave Krusen (που έχει ήδη αποχωρήσει από το σχήμα), σειρά για το κέντρο αποτοξίνωσης πήρε ο κιθαρίστας Mike McCready, ενώ τα περισσότερα μέλη έχουν αρχίσει και βλέπουν με κακό μάτι την de facto καθιέρωση του Eddie Vedder σαν αρχηγό, frontman αν προτιμάτε.

Όμως, τα προβλήματα αυτά δεν αρκούν για να αποσπάσουν τους λεβέντες. Καθ' όλη τη διάρκεια της τουρνέ γράφουν τραγούδια. Και δεν τα γράφουν μονάχα. Στα διαλείμματα τα ηχογραφούν κι όλας σε διάφορα studios (από Seattle και Atlanta μέχρι California).
Παραγωγός τους (για άλλη μια φορά) ο O'Brien.

Και γεννηθείτο Vitalogy. Το τρίτο τους studio album που (όπως είπαμε) ηχογραφήθηκε μεταξύ Νοέμβρη 1993 και Οκτώβρη 1994 και κυκλοφόρησε στις 22 Νοέμβρη 1994 (βινύλιο) και 6 Δεκέμβρη 1994 (cd).
Ένας καλό δίσκος, αλλά όχι τόσο καλός όσο το Vs. μιας και ο πήχυς είχε ήδη μπει πολύ ψηλά, τόσο ψηλά που έκτοτε δεν τον ξανάφτασαν.
Είναι όμως ένας δίσκος πολύ πιο "ηλεκτρικός" από τους προηγούμενους, όπου μπορεί κανείς να διακρίνει τις εντάσεις ανάμεσα στα μέλη της μπάντας, τις δυνατές κιθάρες και τους πολύ καλούς στίχους του Vedder.
Το μουσικό στυλ παραμένει grunge, μόνο που, σταδιακά, η μπάντα αρχίζει να τοποθετείται περισσότερο προς την alternative, μιας και οι εποχές αλλάζουν και τα κινήματα ξεθωριάζουν.
Πιστοποιήθηκε πέντε φορές πλατινένιος στο Αμέρικα και είναι ο δεύτερος σε πωλήσεις δίσκος των Pearl Jam (μετά φυσικά το Vs.).

Στην αρχή, ο δίσκος ήταν να ονομαστεί Life. Το πρώτο single μάλιστα που κυκλοφόρησε (Spin The Black Circle) αναφέρεται στον "επικείμενο δίσκο Life". Στη διάρκεια μιας πρόβας όμως, ο Vedder έδειξε στη μπάντα ένα ιατρικό βιβλίο του 1920 που είχε αγοράσει από ένα παζάρι. Το βιβλίο λεγόταν Vitalogy (η σπουδή της ζωής σε ελέυθερη μετάφραση), η μπάντα ανέκαθεν πειραματίζονταν στους τίτλους των δίσκων της, οπότε Vitalogy it will be.
Μάλιστα, αποσπάσματα αυτού του βιβλίου μπορούσε να βρει κανείς μέσα στην έκδοση του βινυλίου.

Last Exit
Spin The Black Circle
Not For You
Tremor Christ
Nothingman
Whipping
Pry, To
Corduroy
Bugs
Satan's Bed
Better Man
Aye Davanita
Immortality
Hey Foxy Mophandlemama, That's Me