Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

Vs. [4-7]



Καλημέρα όλη μέρα αγάπες μου.
Θυμάστε προχθές που λέγαμε για τον πρώτο τους δίσκο (Ten - 1991), πως μερικοί κριτικοί θεώρησαν ότι οι Pearl Jam "κατέβηκαν από το τρένο της grunge";
Μπαρουφολογία.
Και για τους τελευταίους εναπομείναντες οπαδούς της παραπάνω θεωρίας, η μπάντα απάντησε με τούτον δω τον δίσκο.

Το Vs. είναι το δεύτερο studio album τους και, για την νταλίκα, μακράν ο καλύτερός τους. Μακράν όμως έτσι;
Και το λέω με πόνο καρδιάς λατρεμένοι, γιατί είμαστε ακόμα στα 1993 και μετά το φευγιό του ντράμερ Dave Krusen και τον ερχομό του καινούργιου Dave Abbruzzese, δεν έχει ακόμα έρθει η ώρα για την ενσωμάτωση του μεγαλύτερου ίσως εν ζωή ντράμερ. Αλλά, όπως λένε και στην παραθαλάσσια Μογγολία, κάθε πράμα στον καιρό του.

Μετά το Ten που λέτε, και μπροστά στην τεράστια επιτυχία του, οι Pearl Jam αποφάσισαν αφενός να ξεκινήσουν τουρνέ και αφετέρου να βρουν τρόπους να διαχειριστούν αυτήν την επιτυχία. Να την αξιοποιήσουν αν θέτε.
Η τουρνέ πήγε μια χαρά, ο κόσμος ακολουθούσε, αλλά τουτονί εν που ήταν αρκετό.
Έπρεπε ν'ακολουθήσει νέος δίσκος.
Κλείστηκαν που λέτε στα studios του The Site στην Καλιφόρνια (και μετά στα PotatoHead του Seattle), με αληθινό παραγωγό αυτή τη φορά, τον τιτάνα Brendan O'Brien (Bob Dylan, AC/DC, Rage Against the Machine, Neil Young, Bruce Springsteen κλπ κλπ) και έβγαλαν τούτον δω τον απίθανο δίσκο.
Η grunge στο απόγειό της αδέλφια. Κιθάρες που τρελαίνουν, μπάσα σε απόλυτη αρμονία με τα ντραμς και στίχοι που τσακίζουν κόκκαλα. Στίχοι απόλυτα πολιτικοποιημένοι (πλέον) που ασχολούνται με την κακοποίηση παιδιών και την οπλοκατοχή, περνώντας από την ρατσιστική αστυνομική βία.
Όλα είναι εδώ σας λέω.
Κι'ακόμα περισσότερα : το ομορφότερο διαμάντι των Pearl Jam μέχρι σήμερα. Το ανεπανάληπτο RearView Mirror, ένα από τα 10 καλύτερα τραγούδια της νταλίκας όλων των εποχών, των στεριών και των θαλασσών. Και δεν σηκώνω κουβέντα επ'αυτού.

Η ηχογράφηση κράτησε 3 μήνες (Μάρτης - Μάης 1993) και ο δίσκος κυκλοφόρησε στις 19 Οκτώβρη 1993.
Παρέμεινε στο #1 του Bilboard 200 για 5 βδομάδες και πιστοποιήθηκε 7 φορές πλατινένιος στο Αμέρικα.
Να πούμε τελειώνοντας κάτι για το εξώφυλλο. Οι φαν των Pearl Jam μπορεί να απόρησαν με το εξώφυλλο που είδαν στην ανάρτηση. Κι'αυτό γιατί δεν είναι αυτό που έχουν συνηθίσει, αυτό που ενδεχομένως έχουν στο σιντί τους. Και πράγματι δεν είναι. Γιατί το εξώφυλλο που χρησιμοποίησα είναι αυτό του βινυλίου λατρείες μου. Η φωτογραφία είναι του μπασίστα της μπάντας Jeff Ament και απεικονίζει ένα προβατάκι σε μια φάρμα της Montana. Όμως απεικονίζει και κάτι άλλο : την ψυχική κατάστασή τους, σύμφωνα με τον Ament. "Είμαστε σκλάβοι" είπε ο τιτάνας.
Μαζί σου αγόρι μου.

Go
Animal
Daughter
Glorified G
Dissident
W.M.A.
Blood
RearView Mirror
Rats
Elderly Woman Behind The Counter in a Small Town
Leash
Indifference