Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Murmur [2-9]

Κι'από δω αρχίζουν τα σοβαρά.

Τον Δεκέμβρη του 1982, οι REM αρχίζουν τις ηχογραφήσεις για τον πρώτο τους μεγάλο δίσκο. Η δισκογραφική τους εταιρεία (I.R.S.) αποφάσισε για παραγωγό τους τον Stephen Hague, επειδής (λέει) ήταν πιο γνωστός και πιο "ψημένος" από τον Mitch Easter που ήταν στην παραγωγή του πρώτου τους ΕΡ.
Μόνο που ο Hague δεν μπόρεσε ποτέ του να καταλάβει το ύφος που η μπάντα ήθελε να δώσει στη μουσική της. Έτσι, μετα τις ηχογραφήσεις, ο Hague έπαιρνε τα tracks, τα πήγαινε στο studio του και, χωρίς να τους ρωτάει, πρόσθετε synthesizers και διάφορους άλλους ήχους και τους τα ξαναπαρουσίαζε σαν τελειωμένα και έτοιμα για master. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν το Catapult, που, όταν τους το έβαλε να τ'ακούσουν (κι αφού προηγουμένως το είχαν γράψει πάνω από 11 φορές), έπαθαν κρίση.
Έτσι, η μπάντα ζήτησε από την εταιρεία να τους επιτρέψει να κάνουν δοκιμαστικά με τον πρώην παραγωγό τους. Όπερ και εγένετο.

Το Murmur είναι, όπως είπαμε, το πρώτο studio album της μπάντας. Οι ηχογραφήσεις ξεκίνησαν στις 6 Γενάρη και ολοκληρώθηκαν στις 23 Φλεβάρη του 1983 στα studios του Easter στην Βόρεια Καρολίνα.
Κυκλοφόρησε στις 13 Απρίλη του 1983.

Ο δίσκος αυτός θεωρείται πιονέρος της alternative, ή, μάλλον, του νέου είδους alternative που δημιούργησαν οι REM. Η μπάντα αρνήθηκε να χρησιμοποιήσει τα κλασσικά στάνταρντς της rock, όπως σόλα κιθάρας, βαρειά σύνθι και keyboards και ατελείωτα κρεσέντο ντραμς. Είπαμε, δεν ήταν το στυλ τους.
Αντίθετα, περιλαμβάνει 12 εξαιρετικά δεμένα κομμάτια με καθαρό ήχο και με τους καταπληκτικούς σκοτεινούς στίχους του τραγουδιστή (και frontman) Michael Stipe. Ο ήχος αυτού του album θ'ακολουθήσει την μπάντα για αρκετό καιρό, θα παραμείνει δε (με λίγες παραλλαγές) μέχρι σήμερα.

Για όσους έχουν δει το βινύλιο, στο οπισθόφυλλο βλέπουμε ένα περίεργο μεταλλικό τρίποδο. Αυτό το τρίποδο που λέτε ήταν τμήμα της σιδηροδρομικής γραμμής Georgia Railroad, η οποία έφτανε μέχρι το κέντρο της πόλης Athens (απ'όπου και κατάγονται οι REM). Ήταν να ξηλωθεί όμως. Και οι REM πρωτοστάτησαν στις διαμαρτυρίες του κόσμου. Και στα 2000, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε τη διατήρησή της. Αυτά για την ιστορία.

Radio Free Europe
Pilgrimage
Laughing
Talk About The Passion
Moral Kiosk
Perfect Circle
Catapult
Sitting Still
9-9
Shaking Through
We Walk
West of the Fields