Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Chronic Town - Η αρχή [1-9]

Μετά από 31 χρόνια μουσικής περιπλάνησης, 15 δίσκους (+ 2 live) και αμέτρητες τουρνέ ανά τον κόσμο (τους χαρήκαμε κι εμείς πρόπερσι), οι REM ανακοίνωσαν χθες απ'την ιστοσελίδα τους πως πάπαλα. Φινί.

Μας αρέσουν πολύ, λίγο ή καθόλου, οι τέσσερις λεβέντες Αθηναίοι (της Georgia) έγραψαν ιστορία, κι'αυτό είναι κάτι που δύσκολα μπορεί κανείς ν'αμφισβητήσει. Σημάδεψαν για πάντα την alternative rock μουσική και χάρισαν τραγούδια αξεπέραστα, τόσο μουσικά, όσο και στιχουργικά.

Σε ότι με αφορά, δύο πράγματα : πρώτον, οι REM μ'αρέσουν πολύ. Και μ'άρεσαν εξ από ανέκαθεν, ώστε να κερδίσω κάποτε, στα 1988, ένα καλό στοίχημα (δεύτερον). Ήταν τρία βινύλια ολοκαίνουργια που κέρδισα από δισκοπώλη, ο οποίος επέμενε πως το Document (1987) ήταν ο πρώτος τους δίσκος (με το αλήστου μνήμης The One I Love), ενώ εγώ έσκιζα τα ρούχα μου πως είχε άδικο και πως ήταν ο πέμπτος τους.
Ενιγούεϊ (που λένε και στο Καμινάκι Λασιθίου), η νταλίκα, τιμώντας τους REM, αποφάσισε να τους κάνει ένα σχετικά μεγαλούτσικο αφιέρωμα. Ένα αφιέρωμα όμως κάπως "κάπως", αφού σκέφτηκα να σας χαρίσω τα λιγότερα γνωστά τους albums, αυτά δηλαδής που δεν ακούστηκαν και τόσο πολύ. Ευκαιρία, λοιπόν, να τους γνωρίσουμε και μέσα απ'αυτά.

Παρότι σχηματίσθηκαν στα 1980, οι REM κυκλοφόρησαν τον πρώτο τους δίσκο στα 1983 (Murmur). Πριν απ'αυτόν όμως, είχαν κυκλοφορήσεικαι ένα ΕΡ.
Αυτό το ΕΡ θ'ανοίξει το αφιέρωμά μας λατρείες.
Το Chronic Town είναι η πρώτη-πρώτη δισκογραφική τους δουλειά. Είναι αυτή, μέσα από την οποία η μπάντα στην ουσία υπέγραψε το μοναδικό μουσικό της στυλ. Αυτό το Arpeggio Alternative που παρέμεινε απαράλλακτο εδώ και τόσα χρόνια. Όπου Arpeggio βλέπε την τεχνική που οι νότες παίζονται η μία μετά την άλλη με sequence και όχι ταυτόχρονα.
Πρέπει να πούμε, πως αυτό το ΕΡ ακολούθησε το πρώτο τους single (Free Radio Europe - 1981), όταν ο μάνατζέρ τους Jefferson Holt αποφάσισε πως είχε έρθει η στιγμή να κυκλοφορήσουν κάτι περισσότερο. Έλα όμως που δεν είχαν αρκετό υλικό για ολόκληρο album.

Κυκλοφόρησε στις 24 Αυγούστου του 1982 και την παραγωγή υπογράφει ο Mitch Easter.

Wolves, Lower
Gardening at Night
Carnival of Sorts (Box Cars)
1,000,000
Stumble