Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

(Les Rita Mitsuko presentent) The No Comprendo


Στη σειρά μας "εμείς λατρεύουμε, για τους άλλους δεν θα ημπορέσουμε", η νταλίκα σήμερα (ξανα)παίζει Les Rita Mitsuko.
Για όσους δεν παρακολουθούν, τούτο δω το περίεργο ντουέτο είναι ένα από τα γκρουπ που έφεραν την επανάσταση στη γαλλική μουσική σκηνή την δεκαετία του '80, μαζί με άλλoυς διάφορους, όπως οι Indochine, οι Negresses Vertes, οι Mano Negra κλπ κλπ.

Το The No Comprendo, ή αλλιώς Les Rita Mitsuko Presentent The No Comprendo, είναι το δεύτερο studio album τους. Κι'επειδή είναι το καλύτερό τους μακράν, είπα να σας το χαρίσω για να σας μπάσω (τους άμπαστους) στο κόλπο.
Να πούμε μερικά πραγματάκια, έτσι για την ιστορία.

Μετά την κυκλοφορία τους πρώτου τους δίκσου (Les Rita Mitsuko - 1984), το ντουέτο πήγε μια τσάρκα μέχρι την Ιαπωνία, εμπνεύστηκε και έγραψε νέα τραγούδια.
Είχαν όμως ένα θεματάκι : δεν τους άρεσε η παραγωγή που τους έκανε στον πρώτο δίσκο ο Conny Plank και αποφάσισαν να συνεργαστούν με τον Tony Visconti, που, για όποιον δεν τον ξέρει, ας δει τους δίσκους του David Bowie. Έτσι, όλος ο νέος δίσκος ηχογραφήθηκε στα ιδιόκτητα studio του Visconti στο Λονδίνο.
Κυκλοφόρησε στις 20 Σεπτέμβρη του 1986 και, στην ουσία, είναι αυτός που καταξίωσε τους Mitsuko. Όχι μόνο στη Γαλλία.

Η "παραξενιά" του ντουέτου κίνησε την περιέργεια του σκηνοθέτη Jean-Luc Goddard, ο οποίος τους πρότεινε (κι αυτοί δέχτηκαν) να κινηματογραφήσει την ηχογράφηση του δίσκου.
Όπερ και εγένετο.
Η ταινία έχει τίτλο Soigne ta Droite (πρόσεχε το δεξί σου), βγήκε στις αίθουσες στις 18 Νοέμβρη του 1987 και, εκτός από τις πρόβες και τα τραγούδια του δίσκου, ακούγονται και διάφορα ανέκδοτα κομμάτια που δεν συμπεριλήφθηκαν (μέχρι σήμερα) σε κανέναν δίσκο τους.

Les Histoires d'A
Andy
C'est Comme Ca
Vol de Nuit
Someone to Love
Stupid Anyway
Un Soir de Chien
Bad Days
Tonite
Nuit d'Ivresse
Andy (english version)