Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Fables of the Reconstruction [4-9]

Καλημέρα και καλη (;) βδομάδα να 'χουμε.

Με το Fables of the Reconstruction ή Reconstruction of the Fables, το τέταρτο studio album τους, οι REM αρχίζουν πια να γνωρίζουν την αναγνώριση και, σαν ανήσυχα πνεύματα που ήταν, να μεταλλάσσουν το μουσικό τους ύφος.
Γι'αυτό ζητήθηκε η βοήθεια ενός παραγωγού, του Joe Boyd, αλλά και η αλλαγή περιβάλλοντος, από τα studio της Καρολίνας σ'εκείνα του Λονδίνου.
Ο Boyd επηρέασε τη μουσική "στροφούλα" της μπάντας, μιας κι'εκείνη την εποχή δούλευε πολύ πάνω σε άγγλους folk μουσικούς.

Ο δίσκος ηχογραφήθηκε από Φλεβάρη μέχρι Μάρτη και κυκλοφόρησε τον Ιούνη του 1985.
Ορίζεται από την μπάντα (και πολλούς άλλους) σαν ένα μουσικό οδοιπορικό στο Νότο της Αμερικής. Εξ ού και ο τίτλος, ο οποίος κλείνει το μάτι στην παλιά εποχή της ανοικοδόμησης (reconstruction) αλλά και στην τωρινή της αποδόμησης (deconstruction).
Για παράδειγμα, το υπέροχο Can't Get There From Here, είναι μια αργκό έκφραση των ταξιδιωτών του Νότου, που σημαίνει, σε ελεύθερη μετάφραση "πως στο διάολο να πάω εκεί"
Το γενικό jangly alternative στυλ τους (των προηγούμενων δίσκων) δίνει τη θέση του σ'ένα αρκετά πιο σιγανό τέμπο, ενώ η χρήση παραδοσιακών οργάνων (όπως μπάντζο και κορνέτες) μυρίζει Νότο και προετοιμάζει για τα επερχόμενα (γκραν σουξέ) albums τους.
Χαρακτηρίστηκε σαν ο πιο "περίεργος" δίσκος των REM και, σε πολλά σημεία, ο χαρακτηρισμός στέκει.
Μουσικά όμως δεν είναι καθόλου κακός. Η μπάντα δείχνει σημεία σαφούς μουσικής προόδου, ενώ ο Stipes εμβαθύνει όλο και περισσότερο τους σκοτεινούς στίχους του.
Η νταλίκα των θεωρεί σαν την ηρεμία πριν την καταιγίδα.

Feeling Gravitys Pull
Maps and Legends
Driver 8
Life and How to Live it
Old Man Kensey
Can't Get There From Here
Green Grow the Rushes
Kohoutek
Auctioneer (another engine)
Good Advices
Wendell Gee