Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Dead Letter Office [5-9]

Το 1987 είναι χρονιά ορόσημο για τους REM.
Είναι η χρονιά που θα κυκλοφορήσουν το πρώτο τους παγκόσμιας αναγνώρισης album, το Document και που θα καθιερωθούν ως μπάντα - αναφορά.
Η ειρωνεία της τύχης είναι πως το Document θα είναι και ο τελευταίος τους δίσκος με την πρώτη τους δισκογραφική (I.R.S.). Είπαμε και σε προηγούμενη ανάρτηση πως REM και δισκογραφικές δεν... Εξηγήσεις και λεπτομέρειες σε άλλη ανάρτηση.

Για όσους περιμένουν Document όμως, μάλλον θα τους απογοητεύσω. Σ'αυτό το αφιερωματάκι, μην τα ξαναλέμε, η νταλίκα προσπαθεί να κάνει γνωστή την "άλλη" πλευρά της μπάντας, τους δίσκους δηλαδής που δεν ακούστηκαν τόσο πολύ (και μερικοί άδικα).
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τούτος εδώ.
Το Dead Letter Office είναι ένας από τους ομορφότερους δίσκους της μπάντας. Λογίζεται ως το πρώτο compilation album τους, παρότι τα τραγούδια του δεν είχαν κυκλοφορήσει σε κανένα προγενέστερο album.
Πρόκειται στην ουσία για σπάνιες studio ηχογραφήσεις και για b-sides από προηγούμενα singles τους. Τα περισσότερα δε είναι διασκευές τραγουδιών, με τις οποίες οι REM δηλώνουν στα ίσια τις επιρροές τους : Velvet Underground, τους συντοπίτες τους Pylon, Aerosmith και τον σχωρεμένο honky-tonk συνθέτη και τραγουδιστή Roger Miller (1936-1992).

Κυκλοφόρησε στις 27 Απρίλη του 1987, πέντε δηλαδή μήνες πριν το προαναφερόμενο πέμπτο studio album τους (Document - 1.9.1987), πράγμα που έκανε πολλούς να πουν, ότι έψαχναν για αρπαχτή. Ακόμα και τον ίδιο τους τον κιθαρίστα, Peter Buck.
Κι'έτσι να 'ναι, λίγο μας καίει.
Είπαμε και πριν πως ο δίσκος είναι πολύ όμορφος. Οι διασκευές είναι εξαιρετικά έντιμες, στα δε δικά τους κομμάτια πολύ καλοί.

Εδώ ακούμε τον πρωτότυπο δίσκο (βινύλιο). Στα 1992 ο δίσκος κυκλοφόρησε σε cd με bonus tracks όλο το EP Chronic Town που η νταλίκα σας χάρισε στην αρχή του αφιερώματος.

Crazy
There She Goes Again
Burning Down
Voice of Harold
Burning Hell
White Tornado
Toys in the Attic
Windout
Ages of You
Pale Blue Eyes
Rotary Ten
BandWagon
Femme Fatale
Walters Theme
King of the Road