Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Eliminator

Αγαπάμε, λατρεύουμε και τιμούμε Z Z Top;
Ωραία. Συμφωνούμε απόλυτα.

Πιστεύουμε ακράδαντα, οριζοντίως και καθέτως πως οι δύο μουσάτοι τεξανοί και ο ένας μάτσο στενοτζηνάκιας τύπος είναι οι απόστολοι της boogie - southern rock;
Ξανασυμφωνούμε.

Γνωρίζετε πως το Eliminator είναι ο πιο μοσχοπουλημένος τους δίσκος; Αν όχι, σας το λέω εγώ.

Πούλησε πάνω από 10 μύρια κόπιες μόνο στο Αμέρικα και πάνω από 15 μύρια παγκοσμίως.

Ηχογραφήθηκε εξ ολοκλήρου στο Tennessee στα 1982 και κυκλοφόρησε στις 23 Μάρτη του 1983.
Με δεδομένο πως είναι το όγδοο studio album τους και πως (μαζί μ'αυτό που θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2012) έχουν γράψει 15 albums, εύκολα κάποιος καταλαβαίνει, ότι είναι το μεσαίο τους. Κυριολεκτικά όμως. Γιατί μ'αυτόν τον δίσκο, οι Z Z Top επιχείρησαν και πέτυχαν την αναγκαία στροφή στο μουσικό τους ύφος.
Πράγματι, από τον προηγούμενο δίσκο (El Loco - 1981) είχαν δειλά-δειλά εισάγει έναν κάποιο ηλεκτρονικό ήχο δίπλα στα απίθανα riff τους. Μετά αποφάσισαν να χωρίσουν για λίγο καιρό για να ξεκουραστούν. Και μετά ξαναβρέθηκαν και θυμήθηκαν να συνεχίσουν από κει που τα παράτησαν.


Πήραν που λέτε μερικά synthesizers, ένα drum machine και ένα sequencer και τα πρόσθεσαν στο γνήσιο boogie ήχο τους.
Το αποτέλεσμα είναι 11 διαλεχτά τραγούδια, 11 ομορφότατα τραγούδια, 11 τραγούδια γεμάτα Texas, μπύρες, κάκτους, βρώμικους σκύλους, κακά κορίτσια με ατελείωτα πόδια και σεξουαλικά υπονοούμενα.
Κι'ένα αυτοκίνητο.

Το Eliminator.

Που, για όσους δεν το ξέρουν, υπάρχει στ'αλήθεια. Και υπάρχει γιατί το παρήγγειλε ο κιθαρίστας των Z Z Top Billy Gibbons στην Buffalo Motor Cars στην Καλιφόρνια στα 1976. Το Eliminator απόξω είναι ένα Ford Coupe του 1933. Από μέσα όμως έχει μία πειραγμένη μηχανή στυλ Corvette. Η κατασκευή του τελείωσε στα 1983 και, όπως ήταν φυσικό (τεξανοί είναι άλλωστε οι άνθρωποι) έγινε το σήμα κατατεθέν της μπάντας.


Ακούγεται δυνατά.

Gimme All Your Lovin'
Got Me Under Pressure
Sharp Dressed Man
I Need You Tonight
I Got The Six
Legs
Thug
TV Dinners
Dirty Dog
If I Could One Flag Her Down
Bad Girl