Δευτέρα 15 Αυγούστου 2011

Grunge [Sound of Seattle]

Συνέχεια της προηγούμενης ανάρτησης, πολλοί μου ζήτησαν ένα αφιερωματάκι στην Grunge ή, όπως πολλοί την έχουν συνηθίσει, Seattle Sound. Είχα μείνει με την εντύπωση πως κάποτε είχα κάνει ένα, αλλά επειδή εγώ και η οργάνωση τα 'χουμε χαλάσει εδώ και καιρό, η επανάληψη μήτηρ πάσης μαθήσεως και άλλα τέτοια όμορφα και καλοκαιρινά.

Το Grunge είναι κάτι περισσότερο από μουσικό ρεύμα, είναι κίνημα. Μουσικά πολιτικοποιημένο που θα 'λεγε και κάποιο βαθυστόχαστο πολιτικό κείμενο της Αυγής.
Αναφέρεται συχνά σαν Seattle Sound γιατί αναπτύχθηκε εκεί ψηλά στα βορειοδυτικά της Αμέρικας, στην πολιτεία της Washington (Seattle η πρωτεύουσα). Η γέννησή του ήταν η απάντηση των βορειοδυτικών στην μουσική απόμόνωση που τους είχε επιβληθεί από όλα τα ΜΜΕ, για τα οποία, πέραν του Los Angeles και της New York, δεν υπήρχε τίποτις.
Ο όρος grunge χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Mark Arm (φωνητικά στους Green River και αργότερα Mudhoney), ο οποίος, όταν του ζητήθηκε να περιγράψει τη μουσική που έπαιζε η μπάντα του, είπε το βαθυστόχαστο "Pure grange! Pure noise! Pure shit!"

Για όσους δεν ξέρουν, grunge σημαίνει βρώμικο και προέρχεται από μία έκφραση που έχει να κάνει με βρώμικο χώμα.


Μουσικά το grunge είναι ένα υπέροχο μίγμα alternative rock με punk, heavy metal και μπόλικια indie. Το όλο σερβιρισμένο με πολύ δυνατές κιθάρες και εξαιρετικά πολιτικοποιημένους στίχους.

Ξεκίνησε στις αρχές σχεδόν των '80s και έπιασε το pic του στο πρώτο μισό των '90s. Μέχρι και σήμερα υπάρχουν μπάντες που διεκδικούν την grunge υπόστασή τους, αλλά, όπως και να 'χει, το γνήσιο grunge δεν υπήρχε πλέον μετά τα 1998.

Μέσα όμως σε σχεδόν μιαν εικοσαετία πρόλαβε και έβγαλε πολύ μεγάλες μπάντες, όπως οι Nirvana, Soundgarden, Alice in Chains, Spin Doctors και οι Pearl Jam, πολλοί από τους οποίους συνεχίζουν ακόμα να μας μαγεύουν.


Σήμερα η νταλίκα σας χαρίζει ένα ποτ-πουρί με τις σημαντικότερες grunge μπάντες, με τραγούδια που αγάπησε και συνεχίζει ν'αγαπάει. Υπόσχεται δε να επανέλθει με πολλά ακόμα.

Να πούμε, τέλος, πως υπάρχουν και μπάντες που συμπεριλαμβάνονται στην grunge χωρίς να είναι από το Seattle, όπως π.χ. οι Stone Temple Pilots κλπ. Αυτούς ίσως τους παρουσιάσουμε άλλη φορά.


7 Year Bitch - Shake Appeal

Soundgarden - Nothing to Say

Alice in Chains - Chemical Addiction

Mad Season - River of Deceit

Screaming Trees - Nearly Lost You

Spin Doctors - Two Princes

Mudhoney - Blinding Sun

Blood Circus - Lime Green

Nirvana - Smells Like Teen Spirit

Temple of the Dog - Hunger Strike

My Sister's Machine - Broken Land

Love Battery - Out of Focus

Mother Love Bone - Stardog Champion

Pearl Jam - Rearview Mirror

Hammerbox - Hed

Malfunkshun - Until the Ocean