Σάββατο 13 Αυγούστου 2011

Temple of the Dog

Καλώς σας βρήκα λατρεμένοι μου.
Ήταν λίγο αλλά ήταν καλό. Κυρίως ξεκουραστικό.
Λεπτομέρειες (ντυμένες με μουσικές φωτογραφίες) λίαν συντόμως.


Για την αρχή αυτού του παρατεταμένου σαββατοκύριακου σκέφτηκα να σας χαρίσω κάτι πολύ αγαπημένο. Την αφορμή μου έδωσε ο αγαπημένος Βαγγέλης Καραγιώργος, που έπαιξε ένα απόσπασμα στην ραδιοφωνική του εκπομπή και που μου το θύμισε και που πολύ χάρηκα που το ξανάκουσα.


Το Temple of the Dog είναι το μοναδικό album της grunge μπάντας με το ίδιο όνομα. Για όσους ξέρουν από μουσική, η grunge είναι η grunge. Για τους άλλοι, πρόκειται για ένα μουσικό κίνημα που άνθισε στο Seattle του Αμέρικα στα τέλη των '80s και στην αρχή των '90s. Πολλές φορές την συναντάμε και σαν garage (λανθασμένα) αλλά κυρίως σαν Seatlle Sound (ορθότατα). Μερικοί από τους εκπρόσωπούς της είναι οι Nirvana, Soundgarden, Spin Doctors, Pearl Jam, Mother Love Bone, Alice in Chains κλπ κλπ.
Η νταλίκα λατρεύει την grunge.

Οι Temple of the Dog δημιουργήθηκαν στα 1990 από τον Chris Cornell των Soundgarden στη μνήμη του φίλου και συγκάτοικού του Andrew Wood, τραγουδιστή των Malfunkshun και Mother Love Bone που πέθανε τον Μάρτη του 1990 από υπερβολική δόση ηρωίνης. Τα δύο τραγούδια-tribute στον Wood( Reach Down και Say Hello 2 Heaven) γράφτηκαν από τον Cornell κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής τουρνέ των Soundgarden αμέσως μετά το θάνατο του Wood. Επειδή όμως η ήχος τους ήταν πολύ πιο ρυθμικός απ'αυτόν της μπάντας, ο Cornell αποφάσισε να μιλήσει σε δυο πρώην μέλη των Mother Love Bone, τους Stone Gossard και Jeff Ament, οι οποίοι στο μεταξύ είχαν φκιάσει μία από τις μεγαλύτερες μπάντες έβερ, τους Pearl Jam. Η μπάντα πλαισιώθηκε και από τα άλλα μέλη των Pearl Jam, Eddie Vedder, Matt Cameron και Mike McCready, κάτι που στην ουσία σημαίνει πως οι Temple of The Dog ήταν οι τότε Pearl Jam με την προσθήκη του Cornell στα lead vocals.

Πράγμα που λίγο μας νοιάζει, αφού ο δίσκος είναι μαγικός.

Ηχογραφήθηκε μέσα σε μόνο 15 μέρες στα London Bridge Studios του Seattle (25 Νοέμβρη-9 Δεκέμβρη 1990) και κυκλοφόρησε στις 16 Απρίλη 1991.

Να πούμε τέλος, πως, απόλυτα φυσιολογικά, η μπάντα διαλύθηκε στα 1992, μιας και αφενός δημιουργήθηκε για συγκεκριμένο σκοπό και αφετέρου γεννήθηκε στη σκιά των μεγιστο-τεράστιων Pearl Jam.

Say Hello 2 Heaven
Reach Down
Hunger Strike
Pushin' Forward Back
Call Me a Dog
Times of Trouble
Wooden Jesus
Your Saviour
Four Walled World
All Night Thing