Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

Transformer

Σήμερις η Κυριακή ξεκινάει με τούτον εδώ τον λατρεμένο αγαπούλες μου.

Η νταλίκα, βουτηγμένη στις αναμνήσεις της, παραμένει σε κείνη την αρχή της μαγεμένης δεκαετίας των σέβεντις και σας χαρίζει έναν από τους καλύτερους δίσκους της φορέβερ εντ έβερ (και ντριγκι ντρίγκι μάνα μου - άσχετο).

Το Transformer είναι ο το δεύτερο studio album του Lou Reed. Κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά με το πρώτο του (1972), στις 7 του Νοέμβρη, δύο χρόνια αφότου είχε αποχωρήσει (παρατήσει δηλαδή) τους Velvet Underground.
O λόγος που κυκλοφόρησε 2 δίσκους μέσα στην ίδια χρονιά είναι απλός : είχε μαζέψει πολύ υλικό από τότε που ήταν στους Velvet και έπρεπε να εκφραστεί το παληκάρι. Έτσι, στον πρώτο του δίσκο (Lou Reed - Φλεβάρης 1972), όλα τα τραγούδια ήταν της εποχής των Velvet, ενώ σε τούτον εδώ τέσσερα ακόμα χρονολογούνται από τότε.
Παραγωγοί του δίσκου είναι ο David Bowie και ο Mick Ronson, που, για όσους δεν τον ξέρουν, ήταν εκείνη την εποχή ο lead κιθαρίστας του Bowie. Σ'αυτόν τον δίσκο, εκτός από την παραγωγή, ο Ronson βοήθησε σχεδόν στα πάντα : κιθαρίστας, πιανίστας, back vocals κι ότι άλλο φαντάζεστε.
Για τον δίσκο τι άλλο να πούμε; Μαγεία σκέτη. Rock που οδηγεί τ'άντερά μας κατ'ευθείαν σε σπαστική κολίτιδα.
Μπήκε στο #194 της λίστας των 500 καλύτερων albums όλων των εποχών του Rolling Stone Magazine και στο #44 της λίστας των σπουδαιότερων albums του Millenium (λίστα που δημιουργήθηκε από διάφορους κολοσσούς των εγκλέζικων ΜΜΕ).
Τέλος, το εξώφυλλο είναι φωτογραφία του σπουδαίου φωτογράφου της rock Mick Rock.

Vicious
Andy's Chest
Perfect Day
Hangin' Round
Walk on the Wild Side
Make Up
Satellite of Love
Wagon Wheel
New Yorl Telephone Conversation
I'm so Free
Goodnight Ladies