Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Nashville Skyline [1-6]

Σήμερα αρχίζει μια νέα βδομάδα λατρείες.
Νέα βδομάδα, νέα ελπίδα, αφού ο GAP μας έσωσε από την χρεωκοπία, η Ελλάδα επιτέλους ανάσανε (ΦΦΚ), νέος άνεμος αισιοδοξίας πνέεει στην οικονομία μας, ο Άϊ Βασίλης είναι μαύρος τρανσέξουαλ, ο γάϊδαρος πετάει, ο μουσακάς γίνεται με αγκινάρες, η θερμοκρασία στην Αθήνα αυτή τη στιγμή είναι 13 βαθμοί και ο ΣΥΡΙΖΑ επανεκκίνησε και πιάνει ποσοστά 46%.

Αυτή η εβδομάς λατρείες θα είναι εβδομάς Bob Dylan.
Γιατί; Γιατί έτσι.
Και επίσης γιατί, ψάχνοντας, βρήκα τα βινύλιά του. Όχι πως τα είχα χαμένα, αλλά εννοώ κάποια βινύλια τόσο σπάνια όσο κι'ένα εικοσάευρο στις τσέπες μας. Οπότε, σκέφτηκα, αφού στην παρέα αρέσει ο Bob, γιατί να μην της χαρίσω μερικά από τα ανεκτίμητα;
Συμφωνείτε; Ωραία. Ξεκινάμε λοιπόν.


Το Nashville Skyline είναι το ένατο studio album του Dylan. Ηχογραφήθηκε ολόκληρο στη Nasville του Τενεσσί μέσα σε 10 μέρες (12-21 Φλεβάρη 1969) και κυκλοφόρησε στις 9 Απρίλη του 1969.

Νταξ ρε νταλικέρη, θα μου πείτε. Και τι το περίεργο έχει αυτός ο δίσκος;

Και απαντώ : αποτελεί την πρώτη απόπειρα του Dylan να γράψει και να παίξει country music. Και γιατί να το κάνει αυτό; Πρώτα-πρώτα γιατί μπορεί. Έπειτα, γιατί μετά από τα οχτώ albums με rock και folk μουσική "Οι γείτονες με μισούσαν. Τους έμοιαζα μάλλον με σόου καρναβαλιού", μας λέει ο ίδιος.
Άρα, μάλλον, ο δίσκος γράφτηκε προς άγραν νέων φαν.
Και ο στόχος επιτεύχθηκε λέμε. Ο δίσκος έπιασε με την πρώτη. Και καλά έκανε, μιας και είναι διαμάντι απ'την αρχή μέχρι το τέλος του. Για τη νταλίκα, περιέχει δε ένα από τα σπουδαιότερα τραγούδια του Dylan. Το Lay Lady Lay.
Και μιας και είπαμε για αρχή, αν δυσκολεύεστε να βρείτε ποιός τυχάρπαστος τραγουδάει μαζί με τον Bob στο πρώτο τραγούδι του δίσκου (Girl from the North Country), μην σκάτε. Είναι ένας κάποιος Johnny Cash που έτυχε εκείνες τις μέρες να ηχογραφεί με τη μπάντα του στο διπλανό studio.

Απλά πράματα.

Girl from the North Country

Nashville Skyline Rag

To Be Alone With You

I Threw it All Away

Peggy Day

Lay Lady Lay

One More Night

Tell Me That It Isn't True

Country Pie

Tonight I'll Be Staying Here With You