Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Pat Garrett & Billy the Kid [5-6]

Κι'επειδής όσοι με ξέρουν γνωρίζουν την αδυναμία μου για τα soundtracks, δεν θα μπορούσε να λείψει από το αφιέρωμα στον Bob Dylan ενα soundtrack που μυρίζει αλογίλα, μπότες, σπειρούνια και καυτές σέλες.

Για όσους δεν την ξέρουν, η Pat Garrett & Billy the Kid είναι μια ταινία γουέστερν (και μάλιστα κλασσική του είδους) που γύρισε ο Sam Peckinpah στα 1973 και που όμως δεν την είδαμε πριν τα 1988.

Και όχι, δεν είμαι πιωμένος. Σπρέχεν : όταν γυριζόταν η ταινία, Peckinpah και Metro-Goldwyn Mayer ήντουσαν στα μαχαίρια. Οπότε, μόλις τελείωσαν τα γυρίσματα, η εταιρεία πήρε τις κόπιες από τον σκηνοθέτη και έφτιαξε μιαν άλλη, εντελώς διαφορετική, που βγήκε στις αίθουσες στις 23 Μάη 1973.
Στα 1988 η Warner Bross κυκλοφόρησε την αυθεντική σε βίντεοκασέτα.

Το σενάριο είναι κλασσικό γουέστερν : ο σερίφης Pat Garrett (James Coburn) αναλαμβάνει να βρει και να συλλάβει (ή σκοτώσει) τον William Bonney (a.k.a Billy The Kid - Kris Kristofferson). Τον βρίσκει, υπερισχύει η παλιά τους φιλία (διάολε!), τον αφήνει, αυτός συνεχίζει τσι σκοτωμούς, τον ξαναβρίσκει κλπ κλπ. Στο μεταξύ, ο Billy The Kid έχει τακιμιάσει μ'έναν περίεργο τύπο, τον Alias, που είναι και το πρώτο μαχαίρι της Δύσης και πάει λέγοντας.


Το original screenplay το έγραψε ο Rudy Wurlitzer. Αυτός ήταν παλιός καλός φίλος του Dylan. Και σαν παλιός καλός φίλος που ήταν, του ζήτησε να γράψει τη μουσική για την ταινία. Ο Dylan πήρε το σκριπτ, το διάβασε και έγραψε το soundtrack μέσα σε 6 μέρες. Κι'όταν μέσα σε 6 μερούλες μπορείς να γράψεις κάτι σαν το Knockin' on Heaven's Door, τότε είσαι ο Bob Dylan.

Ο οποίος, εκείνη την εποχή έτυχε να είναι μετα της συμβίας αυτού στο Durango (Μεξικό), όπου γινόνταν τα γυρίσματα της ταινίας. Επιπλέον δε, εξέφρασε στο φιλαράκι του την επιθυμία να παίξει ο ίδιος στην ταινία.

Και σιγά και μην του χαλούσαν το χατήρι. Για όποιον έχει δει την ταινία, ο Alias (ο μαχαιροβγάλτης) είναι ο Bob Dylan.

Όσο για την μουσική, απολαυστική country. Τίποτα λιγότερο.
Κυκλοφόρησε στις 16 Ιούλη 1973.

Main Title Theme (Billy)
Cantina Theme (working for the law)
Billy 1

Bunkhouse Theme

River Theme

Turkey Chase

Knockin' On Heaven's Door

Final Theme

Billy 4

Billy 7