Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

Desire [6-6]

Τέλος σήμερα το αφιέρωμα στον Bob Dylan αγάπες μου.
Και για το τέλος σας κράτησα το ανφάν γκατέ, την κρεμ ντε λα κρεμ. Τον μακράν καλύτερο δίσκο του για την νταλίκα. Κι'όταν λέμε μακράν εννοούμε μακράν. Και δεν είμεθα Κύπριοι.

Το Desire (όνομα και πράμα) είναι το 17ο studio album του. Ηχογραφήθηκε μεταξύ Ιούλη και Οχτώβρη 1975 και κυκλοφόρησε στις 5 Γενάρη 1976.
Έχει χαρακτηριστεί ο δίσκος του Dylan που περιλαμβάνει τις περισσότερες συνεργασίες κι αυτό γιατί, εκτός από τα τραγούδια-διαμάντια που συνυπογράφει με τον Jacques Levy (τακτικό πλέον συνεργάτη του εκείνη την εποχή), συμμετέχουν πολλοί μουσικοί, κυρίως αυτοί της Rolling Thunder Revue, που δεν είναι τίποτα άλλο από ένα είδος προσωπικής του μπάντας, δικής του μπάντας που έφκιασε και με τους οποίους έκανε τις περίφημες Rolling Thunder Revue Tours. Μιας μπάντας τέλος που, ανάλογα τις συναυλίες, πλαισιώνονταν από μεγάλους όπως ο Mick Ronson (στενός συνεργάτης του Bowie), οι κυρίες Joni Mitchell και Joan Baez κλπ κλπ. Ο δε δίσκος ηχογραφήθηκε ανάμεσα σ'αυτές τις περιοδείες.

Κάθε διαμάντι του δίσκου είναι από μόνο του μια ιστορία. Το ανεπανάληπτο Hurricane ας πούμε είναι η ιστορία, ή, αν θέλετε, ο τρόπος του Dylan να δηλώσει την συμπαράστασή του στον μποξέρ Rubin -The Hurricane- Carter που φυλακίστηκε άδικα για τριπλό φόνο (αποφυλακίστηκε αργότερα). Το Joey αναφέρεται στον διάσημο γκάνγκστερ "Crazy Joey" Gallo. Το Sara είναι η προσωπική ιστορία του με τη συμβία. Το μαγικό One More Cup of Coffee είναι η ιστορία μιας τσιγκάνας-νομάδα και του γκόμενου που πρέπει να φύγει στην "valley below". Και πάει λέγοντας.

Τι έλεγα πιο πάνω; Α ναι. Είναι ο καλύτερος δίσκος του Dylan κι'ένα από τα πιο όμορφα βινύλια της νταλίκας. Απ'αυτά που ακούγονται και ξανακούγονται συνέχεια ολόκληρα. Από την αρχή μέχρι το τέλος. Και δεν είναι πολλά αυτά.
Ωραίο τελικά ήταν το αφιέρωμα.
Άντε σιγά-σιγά να καθαρίσουμε σκηνές και σλίπινγκ μπαγκ, να πλύνουμε μάσκες και βατραχοπέδιλα.
Καλή μας ακρόαση.

Hurricane
Isis
Mozambique
One More Cup of Coffee
Oh, Sister
Joey
Romance in Durango
Black Diamond Bay
Sara


Δεν υπάρχουν σχόλια: