Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Native North American Child (Buffy Sainte-Marie)

Πάει πολύς καιρός που η νταλίκα δεν έκανε αφιέρωμα ε;

Τούτη δω η μεγάλη Κυρία είναι ινδιάνα. Από την φυλή των Cree, μια από τις μεγαλύτερες ινδιάνικες φυλές της βόρειας αμερικής, η οποία ακόμα και σήμερα απαριθμεί πάνω από 200,000 νοματαίους που ζουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία στον Καναδά.


Γεννήθηκε σαν Beverly Sainte-Marie στα 1941 και, αφού ορφάνεψε πολύ μικρή, υιοθετήθηκε από ένα ζευγάτι καλών φίλων των γονιών της, οι οποίοι την ανέθρεψαν σαν παιδί τους και με τους καλύτερους όρους. Σπούδασε ανατολική φιλοσοφία στην Μασσαχουσέτη και αποφοίτησε πρώτη στην τάξη της. Όμως την κέρδισε η μουσική και η Χαβάη, όπου παντρεύτησε στα 1968 και χώρισε στα 1971, για να ξαναπαντρευτεί στα 1975 (μ'έναν γιο) στη Μινεσσότα, να ξαναχωρίσει και να ζει μέχρι σήμερα στο χαβανέζικο νησί Kauai.


Από τα 1962 η Buffy Sainte-Marie (πλέον) περιόδευε τον Καναδά παίζοντας πιάνο και κιθάρα (αυτοδίδακτη) και, γρήγορα, έβγαλε τη φήμη μιας "προικισμένης τραγουδίστριας". Πολύ γρήγορα άρχισε να μοιράζεται τη σκηνή με άλλους γνωστούς καναδούς της folk μουσικής όπως ο Neil Young, η Joni Mitchell, o Leonard Cohen κλπ κλπ.
Από την άλλη, τα τραγούδια της άρχισαν να ηχογραφούνται από διάσημους της εποχής. Για παράδειγμα, το Untill it's time for you to go διασκευάστηκε μεταξύ άλλων από τους Elvis Presley, Barbra Streisand, Neil Diamond και πολλούς άλλους.

Το στυλ της είναι, όπως θα καταλάβατε καθαρά folk rock με μπόλικη δόση country ενώ, τα τελευταία χρόνια ασχολείται και λίγο με την electronica rock, πράγμα που δεν αφορά το παρόν αφιέρωμα.


Η Sainte-Marie, εκτός από καταπληκτική τροβαδούρος είναι και μια ενεργή κοινωνική ακτιβίστρια χρόνια τώρα. Ίδρυσε το Cradleboard Teaching Project, ένα είδος ιδρύματος για την καλύτερη κατανόηση των Γηγενών Αμερικάνων, δηλαδή των ινδιάνων βασικά. Από μικρή έπαιρνε ενεργά μέρος σε διάφορα κινήματα υπέρ των ινδιάνων, αλλά και αντιπολεμικά-αντιμπεριαλιστικά. Για τον αγώνα της αυτόν έχει βραβευτεί πολλές φορές και σε πολλές χώρες.


Σήμερα η νταλίκα θ'ασχοληθεί με τα folk-country διαμάντια της, την πρώϊμη εποχή της δηλαδή, μιας και από τα 1981 η Sainte-Marie ανακάλυψε τα computer και άλλαξε ολοκληρωτικά τους μουσικούς της προσανατολισμούς. Κάποια στιγμή να θυμηθούμε να παίξουμε και λίγια απ'αυτή τη δουλειά της.
Καλή μας βδομάδα.

Universal Soldier
The Circle Game
Now that the Buffalo's Gone
Little Wheel Spin and Spin
Soldier Blue
I'm Gonna Be a Country Girl Again
Mister Cant't you See
Cod'ine
God is Alive, Magic is a Foot
He's an Indian Cowboy in the Rodeo
Helpless
Native North American Child
My Country's of the People you're Dying
(He Played Real Good) For Free
The Vampire