Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

Ukulele Songs

Θυμάστε τον Μητσιά που κάποτε μας τραγουδούσε το "Πες της το μ'ένα γιουκαλίλι";
Ωραία. Πάμε παρακάτω τότε.

Το γιουκαλίλι (Ukulele) είναι ένα παιδάκι από την μεγάλη οικογένεια της κιθάρας, μικρούλι, χαριτωμένο και τετράχορδο. Η ιστορία του ξεκινάει από το cavaquinho, ένα μικρό τετράχορδο κιθαρόνι πορτογαλικής προέλευσης. Τον 19ο αιώνα, το εν λόγω κιθαρόνι μεταφέρθηκε στη Χαβάη από πορτογάλους εμιγκρέδες, οι χαβανέζοι το υιοθέτησαν, του έκαναν κάποιες αλλαγές και μας προέκυψε γιουκαλίλι (ή uke στα γρήγορα).

Το γιουκαλίλι παίζεται με την τεχνική του pizzicato, όπερ μεθαρμηνευόμενον τσιμπάμε τσι χορδές του οργάνου (όπως στο μπάσο και στο κοντραμπάσο ας πούμε ή κάποιες φορές στο βιολί).
Δώστε βάση στον υπέροχα ντανταϊστικό συλλογισμό μου : κάποιοι ισχυρίζονται πως το όνομα ukulele σε ελευθεριακιά μετάφραση σημαίνει πήδημα ψύλλου (jumping flea), ακριβώς λόγω της τεχνικής παιξίματός του. Αμ δε! Σε επίσημες δηλώσεις της στο MEGA, η τελευταία μονάρχισα της Χαβάης Lili'uokalani (1838-1917) αποκατέστησε την αλήθεια. Ukulele, είπε η τεράστια, σημαίνει "το δώρο που μας ήρθε" και βγαίνει από τις λέξεις uku (δώρο ή βραβείο) και lele (το προς άφιξη).
Η νταλίκα φυσικά και πιστεύει την δεύτερη εκδοχή, αφού αντανακλά τον πόνο και την εξέγερση απέναντι στους αμερκάνους καταχτητές (και φονιάδες τον λαών).

Όλα αυτά σας τα έγραψα για δύο λόγους.
Ο πρώτος είναι για να μάθετε λίγο την ιστορία του γιουκαλίλι και ο δεύτερος γιατί πιστεύω πραγματικά πως δεν χρειάζεται να πω πολλά για έναν από τους σημαντικότερους τραγουδοποιούς της νέας γενιάς, τον Eddie Vedder, frontman της καλύτερης μπάντας της τελευταίας δεκαπενταετίας, τους Pearl Jam.

Το Ukulele Songs είναι το δεύτερο solo album του και περιλαμβάνει κομμάτια δικά του αλλά και διασκευές παιγμένα αποκλειστικά με γιουκαλίλι. Δίσκος διαμάντι λέμε. Με τα όλα του. Ο Vedder (σε διαρκή αναζήτηση νέων ήχων) μας παρουσιάζει με τον καλύτερο τρόπο τούτο δω το οργανάκι με τον καταπληκτικά εξωτικό ήχο.

Να πούμε μόνο πως κυκλοφόρησε στις 31 του περάσμένου Μάη (2011) και πως το εξώφυλλο είναι στην ουσία μια φωτογραφία ενός από τα καταπληκτικά υποθαλάσσια γλυπτά του Jason DeCaires Taylor, που εκτίθενται στο Underwater Sculpture Park στον κόλπο Moliniere της Grenada.

Can't Keep
Sleeping by Myself
Without You
More than you Know
Goodbye
Broken Heart
Satellite
Longin to Belong
Hey Fahkah
You're True
Light Today
Sleepless Nights
Once in Awhile
Waving Palms
Tonight you Belong to me
Dream a Little Dream