Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Malcolm X

Υποθέτω πως οι περισσότεροι από σας γνωρίζετε τον Malcolm X.
Για τους υπόλοιπους, ο Malcolm Little ήταν ένας αφρο-αμερικάνος ακτιβιστής (1925-1965) που αφιέρωσε τη (σύντομη) ζωή του στον αγώνα για τα δικαιώματα των μαύρων της Αμερικής. Μερικοί τον κατηγόρησαν για αντισεμιτισμό και για διασπορά δογμάτων περί της "μαύρης κυριαρχίας". Όπως και να 'χει, ο Malcolm Χ είναι μία από τις σημαντικότερες περσόνες του περασμένου αιώνα.
Δολοφονήθηκε στις 21 Φλεβάρη του 1965 στο Μανχάταν κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε μέλη της οργάνωσης Αφρο-Αμερικάνικης Ενότητας.

Η βιογραφική ταινία του βγήκε στις αίθουσες στις 18 Νοέμβρη του 1992. Συγγραφέας, παραγωγός και σκηνοθέτης είναι ο πολύς Κύριος Spike Lee. Βασίστηκε πάνω στην καταπληκτική βιογραφία που έγραψε ο Alvin Haley σε συνεργασία με τον Malcolm X (The Autobiography of Malcolm X - 1965). Πρωταγωνιστής ο τιτάνας Denzel Washington.
Η νταλίκα συνιστά την ταινια αλλά πιο πολύ, συνιστά ανεπιφύλαχτα το βιβλίο του Haley που έχει κυκλοφορήσει στην Ελλάδα στα 2005 από τις εκδόσεις ΚΟΥΚΙΔΑ σε μέτρια (δυστυχώς) μετάφραση της Άρτεμης Βερυκοκάκη.

Το soundtrack της ταινίας είναι ένα κομμάτι καθαρής μουσικής μαγείας. Θα μπορούσαμε να γράφουμε για ώρες. Μπορούμε όμως να κάνουμε κάτι πολύ καλύτερο. Ν'αφήσουμε τον ίδιο τον Spike Lee να μιλήσει γι'αυτό. Αυτός άλλωστε έκανε την επιλογή των διαμαντιών.

"Πολλοί από τους καλλιτέχνες του πρότζεκτ ήταν φίλοι του Malcolm Little. O Malcolm λάτρευε να χορεύει και να τραγουδάει, να βρίσκεται γύρω απ'τη μουσική. Προσπαθήσαμε να ξαναδημιουργήσουμε αυτή τη μουσική, αυτόν τον ήχο - τον ξεχωριστό ήχο της Αφρο-Αμερικάνικης εμπειρίας. Όλα τα τραγούδια, με κάποιο τρόπο, αντανακλούν το τι σημαίνει να ζεις, ν'αναπνέεις, να πεθαίνεις και ν'αγαπάς σαν απόγονος των σκλάβων. Προσδοκώντας στην ημέρα που το Μαύρο Ραδιόφωνο θα είναι τόσο πολυποίκιλο όσο και η μουσική που ακούτε εδώ, σήμερα"

Καλή ακρόαση

Arrested Development - Revolution
Big Joe Turner - Roll'em Pete
Lionel Hampton - Flying Home
Ink Spots - My Prayer
Billie Holiday - Big Stuff
Erskine Hawkins - Don't Cry Baby
Louis Jordan - Beans and Cornbread
Ella Fitzerald - Azure
John Coltrane - Alabama
Ray Charles - That Lucky Old Sun Rolls Around Heaven
Duke Ellington - Arabesque Cookie
Junior Walker & The All Stars - Shotgun
Aretha Franklin - Someday We'll All be Free