Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Η φάρμα των ζώων


Οι περισσότεροι (αν όχι όλοι) από σας θα έχετε διαβάσει την "Φάρμα των Ζώων", αυτή την δυστοπική αλληγορική νουβέλα του George Orwell, που εκδόθηκε για πρώτη φορά στην Αγγλία στις 17 Αυγούστου του 1945 και που, στην ουσία, είναι ένα δριμύ κατηγορώ του συγγραφέα (σοσιαλδημοκράτης) στο σταλινικό σοβιετικό καθεστώς.
Η αλήθεια είναι πως δεν πολυσυμφωνώ με τον Orwell, κυρίως γιατί απεχθάνομαι το μονόπλευρο μιας άποψης. Με άλλα λόγια, κακό παιδί ο Στάλιν αλλά και οι συν τω Orwell δεν ήταν κι'ότι καλύτερο.

Όμως, του αναγνωρίζω, μέσα απ'αυτό το καταπληκτικό βιβλιαράκι, ένα πράγμα : τον εξαιρετικό του τρόπο να καταδείξει πόσο εύκολα διαφθείρεται μια επανάσταση αλλά και το πόσο εύκολα καταστρέφεται η Ουτοπία από την άγνοια, την απληστία και την αδιαφορία.

Στις 5 Νοέμβρη του 2006, η Φάρμα των Ζώων ανέβηκε σαν θεατρική παράσταση στην Παιδική Σκηνή του Θεάτρου Αθηνών σε σκηνοθεσία Δημήτρη Αδάμη.
Για τις ανάγκες αυτής της παράστασης φτιάχτηκε ένα σα να λέμε λιμπρέτο, κάτι σαν μουσική υπόκρουση δηλαδή, η οποία την συνόδευσε.
Η ιδέα ανήκε στον Δημήτρη Αδάμη, ο οποίος έγραψε και τους στίχους ενώ την ενορχήστρωση και διασκευή επιμελήθηκε ο Γιώργος Κωσταντινίδης, ο οποίος έπαιξε και όλα τα μουσικά όργανα (Πλήκτρα, πιάνο και βιολί).
Πρόκειται στην ουσία για διασκευές πολύ γνωστών κλασσικών κομματιών των B. Smetana, J. Brahms, G. Bizet και E. Satie.

Συμμετέχουν ένας θίασος 9 ηθοποιών (ένας απ'αυτούς και ο ίδιος ο Αδάμης) και η Παιδική Χορωδία του Δημήτρη Τυπάλδου (ο οποίος και την διευθύνει).

Μια εξαιρετική δουλειά.
Ένας δίσκος για όλα τα παιδιά (και όχι μόνο).

Τέλος, ένα σιντί που ήρθε στα χέρια μου κατά λάθος και, γι'αυτό το λάθος, ευχαριστώ τον Ιάννη Ανδρουλιδάκη και την Δήμητρα Ρούπα.

Ο Ύμνος της Φάρμας των Ζώων

Το γλέντι

Νυχτερινό Κουβάλημα

Καινούρια Αρχή

Νυχτερινό Κουβάλημα Β'

Ο Ύμνος της Φάρμας των Ζώων

Το γλέντι

Νυχτερινό Κουβάλημα

Καινούρια Αρχή