Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Live'r Than You'll Ever Be [Oakland 9.11.1969]


Συνεχίζοντας με τα bootlegs των Θεών, με βαθειά κατάνυξη η νταλίκα σας χαρίζει ένα από τα σπανιότερα που κυκλοφορούν στην πιάτσα.

Η αλήθεια είναι πως ήμανε σε δίλημμα, μεγάλο δίλημμα.
Και γιατί να ήμανε σε δίλημμα, θα αρωτήξετε.
Θα είμαι σύντομος.


Μετά το riff στο Hyde Park (απόσπασμα παίξαμε χτες), οι Rolling Stones ξεκίνησαν την American Tour 1969 τους. Η τουρνέ αυτή είναι από τις πιο σημαντικές στην ιστορία της rock μουσικής. Ξεκίνησε στις 7 Νοέμβρη στο Colorado και εξετέλεψε στις 30 στο Φλόριντα. Σε 24 μέρες πρόλαβαν και έπαιξαν 28 φορές! Ναι, ναι. Καλά το ακούσατε λατρεμένοι : 28 shows.

Στο Αμέρικα είχαν να παίξουν από τα 1966 κι αυτό γιατί υπήρχαν σοβαρά προβλήματα με ναρκωτικά (και άλλα τέτοια ροκ) που τους απαγόρευαν την είσοδο σε αμερκάνικο χώμα.

Από την άλλη, αυτή η τουρνέ δεν είχε καμιά σχέση μ'αυτή του 1966, μιας και δεν μιλούσαμε πλέον για μικρές συναυλίες σε rock clubs, αλλά για τεράστιες μαζώξεις σε στάδια και ανοιχτούς χώρους, με εντελώς νέα ηχητικά (χάρη στον τεράστιο ηχολήπτη Chip Monck).


Τώρα εσείς θ'αναρωτιέστε.
Και τι σχέση έχουν όλα αυτά με το bootleg που σας χαρίζω σήμερα;
Σας είπα, θα είμαι σύντομος.

Τι λέγαμε; Α, ναι. Για το δίλημμα.


Στις 9 του Νοέμβρη 1969 και στα πλαίσια πάντα αυτής της τουρνέ, οι Stones παίζουν στο Oakland California (γιέα). Είναι ακόμα η αρχή του τουρ και οι Θεοί είναι σε τρελλή φόρμα. Οι μαζεμένοι φαν ξεπερνούν τις 45 χιλιάδες νοματαίοι. Τα διαμάντια που παίζουν (setlist δηλαδής) είναι κυρίως από το Beggars Banquet (που έχει κυκλοφορήσει λίγο πριν) και το Let it Bleed (που θα κυκλοφορήσει αμέσως μετά).
Και η συναυλία τελειώνει. Και λίγες μέρες μετά σκάει στην πιάτσα ένα bootleg. To Live'r Than You'll Ever Be. Και γίνεται του Κουτρούλη ο γάμος. Κυριολεκτικά.
Και γιατί; Θα ρωτήξετε πάλι.

Παραβλέποντας (μεγαλόψυχα) την περιέργειά σας (η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, είναι δείγμα κακής ανατροφής), σας απαντώ : γιατί είναι ένα από τα πρώτα bootlegs που κυκλοφόρησαν ποτέ. Γιατί μέχρι τότε οι περισσότεροι δεν μπορούσαν να φανταστούν πως μπορεί να υπάρξει πειρατική ηχογράφηση αποτυπωμένη σε βινύλιο.
Και εγένετο φως. Και οι φαν τρελλάθηκαν.
Και το bootleg χαρακτηρίστηκε σαν το απόλυτο ντοκουμέντο της American Tour 1969. Ήταν τόση η δημοτικότητά του, που η Decca Records αναγκάστηκε (για να μη χάνει χρήμα) να κυκλοφορήσει επίσημο live από αυτήν την τουρνέ (Get Yer Ya-Yas Out! - The Rolling Stones in Concert - 1970).

Και που είναι το δίλημμα ορέ νταλικέρη;

Ε λοιπόν το δίλημμα ήταν μεταξύ αυτού του bootleg κι ενός άλλου από την ίδια τουρνέ. Πράγματι, στις 29 Νοέμβρη, έδωσαν την προτελευταία συναυλία της τουρνέ στο Madison Square Garden του Νιου Γιορκ (πάλι γιέα). Κι απ'αυτή τη συναυλία...τσουπ! ξεπετάχτηκε δεύτερο bootleg. To Let's Have a Look at Ya.
Τώρα το πιάσατε το δίλημμα;
Να κάθεσαι στο μπαλκόνι, να πίνεις σφηνάκια Jack Daniel's και να αμφιταλαντεύεσαι. Μα θαρρώ πως θα τα μπλέξω, απ'την Κική και την Κοκό ποιά να διαλέξω. Την Κική την αγαπώ μα μ'αρέσει κι η Κοκό.
Και μιλάμε για δύο bootlegs θάνατος. Lethal weapon που λένε και στο ιστορικό Καμινάκι Λασηθίου.

Τελικά επικράτησε το πρώτο. Για δύο λόγους. Ο πρώτος έχει να κάνει με τα κομμάτια, μιας και στο Live'r Than You'll Ever Be υπάρχουν περισσότερα. Και δεύτερος είναι καθαρά αριστεριστικο-ελευθεριακός : η Decca Records, για το επίσημο live που λέγαμε πιο πάνω, χρησιμοποίησε κυρίως υλικό από τις δύο συναυλίες στο Madison Square Garden (28-29.11.1969). Οπότε, όποιος θέλει να τις ακούσει, δεν έχει παρά ν'ακούσει τον επίσημο δίσκο. Κι αν δεν τον έχει, μου λέει και του τον στέλνω. Έτσι απλά.

Σύντομος δεν ήμανε;

Jumpin' Jack Flash

Carol

Sympathy For the Devil

Stray Cat Blues

Love in Vain

I'm Free

Under my Thumb

Midnight Rambler

Live with Me

Gimme Shelter

Little Queenie

Satisfaction

Honky Tonk Women

Street Fighting Man