Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Live at the Gazlight 1962 [3-6]

Καλημέρα λατρείες. Τι θα ήταν ένα νταλικοαφιέρωμα χωρίς ένα live; Χωρίς ένα Bootleg; Σουβλάκι χωρίς τζατζίκι θα λέγατε. Και θα είχατε δίκιο.

Η αλήθεια είναι μία. Μάλλον δύο.

Κατ'αρχήν η νταλίκα έχει ήδη παίξει ένα σπανιότατο live bootleg του Bob Dylan : το Live at Newcastle (2007). Όποιος ψήνεται, ας έρθει επαέ να το ακούσει.

Έπειτα υπάρχει αυτή η απέραντη μαλακία με τον Dylan : η εταιρεία του σπάει απίστευτα ούμπαλα με τις απαγορεύσεις παντού. Πράγματι, όπως ήδη ξέρετε, μια ολόκληρη στρατιά από πράχτορες (στην κυριολεξία) οργώνουν τα ιντερνέτια και απαγορεύουν οποιαδήποτε "παράνομη" δημοσιοποίηση-κοινοποίηση τραγουδιών του. Τους γράφουμε στα cojones μας και πάμε παρακάτω.

Πιστή στη βλακεία της, η δισκογραφική του εταιρεία, ένα τσούρμο ταληροφονιάδων, στην προσπάθειά της να βγάλει από τη μύγα ξύγκι (κι από τον Bob λεφτά), κυκλοφόρησε μια ολόκληρη σειρά από τα bootlegs του Dylan, με αποτέλεσμα να τους αφαιρέσει όλη την μαγεία του παράνομου. Μιλάμε βέβαια για τα studio bootlegs. Live υπάρχουν ακόμα μερικά.


Το Live at the Gazlight 1962, που σήμερα σας χαρίζει η νταλίκα,είναι και δεν είναι ένα απ'αυτά. Να κάνω το σπρέχεν για να καταλάβετε. Πρόκειται για πειρατική ηχογράφηση από τις πρώτες εμφανίσεις του πιτσιρικά Bob Dylan στο Gazlight Cafe της Νέας Υόρκης στα 1962. Τότες δηλαδή που δεν τον ήξερε ούτε ο θυρωρός του. Εκείνη την εποχή που λέτε, προσπαθούσε διακαώς να ηχογραφήσει αυτές του τις παραστάσεις, πράγμα που τελικά κατάφερε με τη βοήθεια μερικών ιδιοκτητών clubs στη Νέα Υόρκη και, κυρίως της Terri Thal, της γυναίκας δηλαδή του σπουδαίου folk τραγουδιστή Dave Van Ronk.

Αυτές οι ηχογραφήσεις κυκλοφόρησαν έπειτα από 10 και πλέον χρόνια σε διάφορα bootleg LP, μιας και μιλάμε για πάνω από 25 τραγούδια. Μερικά μάλιστα απ'αυτά συμπεριλήφθηκαν και στα studio bootlegs που λέγαμε παραπάνω.

Και φτάνουμε στα 2005, όταν και κυκλοφορεί σε cd το Live at the Gazlight 1962, στην αρχή σε αποκλειστική 18μηνη διάθεση από την αλυσίδα των Starbucks, αφού υπήρχε συμφωνία με τους ταληροφονιάδες - δισκογραφική εταιρεία. Μετά κυκλοφόρησε και στο εμπόριο, αλλά σε περιορισμένα κομμάτια.


Το cd περιλαμβάνει 10 τραγούδια, από τα οποία 4 μόνο είναι συνθέσεις του Dylan, ενώ τα υπόλοιπα είναι παραδοσιακά folk διασκευασμένα όμως απ'αυτόν.
Προειδοποιώ : ο δίσκος είναι δύσκολος. Και είναι γι'αυτούς που αγαπάνε πολύ Dylan.

A Hard Rain's A-Gonna Fall

Rocks and Gravel

Don't Think Twice, It's All Right

The Cuckoo (it's a pretty bird)

Moonshiner

Handsome Molly

Cocaine

John Brown

Barbara Allen

West Texas