Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Symphonie Fantastique [Hector Berlioz]


O Hector Berlioz γεννήθηκε στα 1803 κοντά στην Grenoble και πέθανε στα 1869 στο Παρίσι.
Θεωρείται από πολλούς σαν τον πατέρα της Ρομαντικής Εποχής και, πάντως, σαν έναν από τους σπουδαιότερους εκπρόσωπούς της. Το σίγουρο είναι πως επηρέασε σε μεγάλο βαθμό πολλούς μεγάλους αυτού του κινήματος όπως τους Wagner, Liszt, Strauss κλπ.
Στα 1844, με το πόνημά του "Grand traite d'instrumentation et d'orchestration modernes" (Μεγάλη συνθήκη για τις μοντέρνες ενορχήστρωση και ενοργάνωση), μια τεχνική μελέτη πάνω στα δυτικά μουσικά όργανα, ο Berlioz εισέφερε στην κλασσική μουσική ένα πολύτιμο εργαλείο που, ακόμα και σήμερα, αποτελεί σημείο αναφοράς.

Τα δύο σημαντικότερα έργα του είναι "Η μεγάλη λειτουργία των νεκρών" (La grande messe des morts - Requiem) και η Φανταστική Συμφωνία (Symphonie Fantastique). Αυτή την τελευταία σας χαρίζει σήμερα η νταλίκα, σε ηχογράφηση Deutsche Grammophon, με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου υπό τη διεύθυνση του Richard Williams.

Πρόκειται για μια Συμφωνία σε 5 μέρη, η οποία αφηγείται μουσικά την ιστορία ενός αρτίστα με μεγάλη φαντασία, που, λόγω ερωτικής έπαρσης, "δηλητηριάζεται" (κοινώς μαστουρώνει) με όπιο. Ας πάμε να την ακούσουμε κομμάτι κομμάτι.

Πρώτο μέρος : Reveries - Passions (Ονειρώξεις - Πάθη) [Largo - Allegro]



Δεύτερο Μέρος : Un bal (Ένας χορός) [Allegro non Troppo]



Τρίτο Μέρος : Scene aux champs (Σκηνή στην εξοχή) [Adagio]



Τέταρτο Μέρος : Marche au Supplice (Πορεία στη Βάσανο) [Allegretto non Troppo]



Πέμπτο Μέρος : Songe d'une nuit de sabbat (Όνειρο μιας νύχτας του Σαμπάτ) [Larghetto - Allegro]