Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Spunk (SexPistols' bootleg)


Τις προάλλες μιλάγαμε για τα bootlegs. Και λέγαμε πως η αξία τους διαμορφώνεται πάντα σε σχέση με τη σπανιότητα αλλά και την "αυθεντικότητά" τους. Με άλλα λόγια, ένα bootleg, επειδή ακριβώς κυκλοφορεί σε ελάχιστα αντίτυπα κι επειδή είναι κάτι αυθόρμητο, κάτι που αποτυπώνει (κρυφά) μια στιγμή, αποκτά αυτόματα μιαν αξία πολύ μεγαλύτερη από τα συμβατικά άλμπουμ.
Υπάρχουν δύο είδη bootleg. Αυτά που βγαίνουν από τις συναυλίες και τα άλλα. Κι όταν λέμε άλλα, εννοούμε αυτά που προκύπτουν από τις recording tapes μιας μπάντας όταν βρίσκεται στο studio.
Τα δεύτερα είναι σαφώς λιγότερο εντυπωσιακά από τα πρώτα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν είναι το ίδιο ενδιαφέροντα, μιας κι απ'αυτά μαθαίνουμε μπόλικα πράγματα για τις ηχογραφήσεις. Πέραν του ότι είναι το ίδιο σπάνια (άρα δυσεύρετα).

Ένα απ'αυτά είναι και το Spunk, που σήμερα η νταλίκα σας χαρίζει.
Πρόκειται για το πρώτο demo album των αρχηγών των ινδιάνων του punk Sex Pistols. Και λέμε demo γιατί αυτό το καταπληκτικό bootleg είναι στην ουσία οι πρώτες tapes από τα τραγούδια που αποτέλεσαν (τα περισσότερα) το μνημείο, την Βίβλο του punk, τον δίσκο Never Mind The Bollocks, Here is the Sex Pistols (1977).
Έτσι, όπως μπορείτε να δείτε στην tracklist, ο ύμνος Anarchy in the UK παραλίγο να ονομαστεί Nookie ή, το καλύτερο (για τη νταλίκα) διαμάντι τους, το EMI, ίσως να το ξέραμε με τον τίτλο Who was it. Κλπ κλπ.
Οι κόπιες αυτού του bootleg ηχογραφήθηκαν τον Ιούλη και Οκτώβρη του 1976 και τον Γενάρη του 1977. Στη ζούλα κυκλοφορία βγήκε τον Σεπτέμβρη του 1977, λίγες μέρες δηλαδή πριν την κυκλοφορία του Never Mind the Bollocks.

Οι φήμες θέλουν τον διάσημο (και σχωρεμένο) παραγωγό των Sex Pistols Malcolm McLaren να έχει σπρώξει αυτό το bootleg επίτηδες στην πιάτσα με σκοπό το promotion της μπάντας. Αλλά και για λόγους πίεσης προς τις δισκογραφικές εταιρείες.

Όπως και να 'χει, λίγο μας καίει.
Σημασία έχει πως βγήκε, πως το έχουμε και πως το απολαμβάνουμε.

Όπου υπάρχουν παρενθέσεις στην tracklist είναι τα κομμάτια όπως τελικά ονομάστηκαν επίσημα.
Με τις υγείες μας και No future.

Lazy Sod (Seventeen)

Satellite
Feelings (No Feelings)
Just me (I wanna be me)

Submission
Nookie (Anarchy in the UK)

No Future (God save the Queen)

Problems

Lots of fun (Pretty Vacant)

Liar

Who was it (EMI)
New York (Looking for a kiss)