Ο Gioacchino Rossini (Giovacchino Antonio Rossini) γεννήθηκε στο Πέζαρο στα 1792 από γονείς μουσικούς. Ήταν τέτοιο το ταλέντο του, που στα 14 έγινε δεκτός στην περίφημη Accademia Filarmonica της Bologna. Στα 18 του μόλις γράφει την πρώτη του όπερα (La cambiale di matrimonio - Συμβόλαιο γάμου) και, στα 37, μετά την πρεμιέρα της τελευταίας του (Guilelmo Tell - Παρίσι 1829) αποσύρεται από τα μουσικά δρώμενα, αφού πρώτα είχε απολαύσει τεράστιες επιτυχίες σ'όλη την Ευρώπη, όντας ο διασημότερος μουσικός της εποχής του. Πέθανε στα 1868 στο Passy (κοντά στο Παρίσι). Συνέθεσε παρά μία τεσσαράκοντες όπερες (39) και αναρίθμητα άλλα έργα.
Η νταλίκα σήμερα θ'ασχοληθεί με κάποιες από τις περίφημες "Εισαγωγές" (Introduzioni) του. Πρόκειται (όπως το λέει και η λέξη) για τις instrumental εισαγωγές σε διάσημες όπερές του, οι οποίες έφτασαν ν'αποτελούν και ξεχωριστές ενορχηστρώσεις- ηχογραφήσεις. Ο δίσκος είναι πάντα Deutsche Grammophon και η ηχογράφηση έγινε στα 1971 από την περίφημη Berliner Philarmoniker (Φιλαρμονική Ορχήστρα του Βερολίνου) με διευθυντή τον Herbert von Karajan. Για να μην μπερδευτούμε, θα δούμε κάποιες απ'αυτές τις εισαγωγές ξεχωριστά, αφού αναφέρουμε τα όργανα της ορχήστρας : πίκολο, φλάουτο, όμποε, αγγλικό κόρνο, 3 κλαρινέτα, 4 φαγκότα, 2 γαλλικά κόρνα, 3 τρομπέτες, 4 τρομπόνια, τύμπανα, γκρανκάσα, τρίγωνο, ταμπούρο, κύμβαλα, 7 βιολιά, 3 βιόλες, 3 βιολοντσέλα και 4 κοντραμπάσα.
Ξεκινάμε με την La Gazza Ladra (Η κλέφτρα κίσσα), που έκανε πρεμιέρα στις 31 Μάη του 1817 στη Σκάλα του Μιλάνου (Teatro alla Scala).
Συνέχεια με τον ξακουστό Il Barbiere di Siviglia ( Ο κουρέας της Σεβίλλης), που έκανε πρεμιέρα στις 20 Φλεβάρη του 1816 στη Ρώμη (Teatro Argentina).
Μία από τις ομορφότερες όπερές του, Semiramide (Σεμίραμις) παίρνει σειρά. Η πρεμιέρα της έγινε στις 3 Φλεβάρη του 1823 στη Βενετία (Teatro La Fenice).
Και κλείνουμε με τον Guielmo Tell ή Guillaume Tell, που, όπως είπαμε, ήταν η τελευταία του όπερα και που έκανε πρεμιέρα στις 3 Αυγούστου 1929 στην Όπερα του Παρισιού (Salle Le Peletier).
Σαμουράι
Πριν από 2 ημέρες