Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Le tombeau de Couperin [Maurice Ravel]


Καιρό είχαμε να παίξουμε και λίγια κλασσική μουζίκα που εξημερώνει τα πάθη και μας καταξιώνει στο χώρο ως αθεράπευτα κουλτουριάρηδες (και όχι μόνο).

Τον Maurice Ravel οι περισσότεροι τον ξέρουν από το περίφημο Bolero του. Γεννήθηκε στα 1875 στην Σιμπούρ, μια πόλη των γαλλικών Πυρηναίων από μάνα Βάσκα και πατέρα Ελβετό. Ανατράφηκε όμως στο Παρίσι, οπότε η κουλτούρα του είναι βέρα παριζιάνα. Μαζί με τους Claude Debussy και Igor Stavinsky κατάφερε να βάλει τέλος στην αυστρο-γερμανική μουσική κυριαρχία στην Ευρώπη. Συνέθεσε όπερες, μπαλέτα, έργα για ορχήστρα, μουσική δωματίου και πολλά έργα για πιάνο. Πέθανε στο αγαπημένο του Παρίσι στα 1937 από σοβαρότατα προβλήματα υγείας.


Από τα σπάνια βινύλια της Deutsche Grammophon η νταλίκα σήμερα σας χαρίζει μια σουίτα για ορχήστρα, την Le Tombeau de Couperin (ο τάφος του Κουπρέν), η οποία είναι ένα από τα χαρακτηριστικότερα έργα ολόκληρης της γαλλικής μουσικήςιμπρεσσιονιστικής σκηνής.
Η σουίτα είναι αφιερωμένη στον διάσημο γάλλο τσεμπαλίστα του 18ου αιώνα Francois Couperin (1668-1733) και ο συνθέτης προσπαθεί ν'αναπαράγει με μουσικά όργανα του 20ου αιώνα την μπαρόκ ατμόσφαιρα εκείνης της εποχής.

Η ηχογράφηση είναι του 1986 με την Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου και διευθυντή τον Claudio Abbado.

Χωρίζεται σε 4 μέρη : Prelude (Vif), Forlane (Allegretto), Menuet (Allegro moderato) και Rigaudon (Assez vif).

Τα όργανα που λαμβάνουν μέρος : ένα πίκολο, δύο φλάουτα, όμποε, αγγλικό κόρνο, δύο κλαρινέτα, δύο φαγκότα, δύο γαλλικά κόρνα, τρομπέτα, άρπα, τέσσερα βιολιά, δύο βιόλες, τρία βιολοντσέλα και δύο κοντραμπάσα.