Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

I got you babe


Κάπου στα 1964 (την ιστορικότερη χρονιά της ανθρωπότητας) τα κινήματα των Hippies, πέραν του flower power, αναπροσαρμόζουν και το λεξιλόγιό τους παραφράζοντας, τους παίρνει δεν τους παίρνει, λέξεις και φράσεις.
Μία απ'αυτές είναι και η λέξη baby. Την οποία πρώτος μεταμορφώνει σε babe ο μεγάλος Bob Dylan στο τραγούδι του It ain't me babe, που κυκλοφόρησε στον δίσκο του Another Side of Bob Dylan στα 1964.


Στα 1965 το διαμαντάκι αυτό έχει γίνει γκραν σουξέ από τους The Turtles. Η λέξη babe όμως χρειάζεται κεφαλαιοποίηση.

Το θεάρεστο αυτό εγχείρημα αναλαμβάνει ο τραγουδοποιός Sonny Bono που, μέχρι τότε γράφει τραγουδάκια για άλλους, κυρίως για τον Phil Spector.
Κάθεται που λέτε και γράφει τούτο δω το διαμαντάκι, το I got you babe και αποφασίζει να μην το δώσει σε κανέναν , αλλά να το πει ντουέτο με την συμβία του, την Cher.
Το κυκλοφόρησαν στις 4 Μάη του 1965. Η συνέχεια ξεπέρασε τις προσδοκίες του. Το τραγούδι σκίζει χασέδες, μένει στο Νο1 του Billboard Hot 100 όλο τον Αύγουστο του 1965 (πράγμα σπανιότατο) και μπαίνει στη λίστα των 500 καλύτερων τραγουδιών όλων των εποχών του Rolling Stone Magazine (444).



Υπήρξαν (και γι αυτό) πολλές και διάφορες διασκευές. Πάμε ν' ακούσουμε μερικές αγαπημένες με χρονολογική (κατά το δυνατόν) σειρά. Ξεκινάμε με την κυρία Etta James που το διασκεύασε στα 1968 και το συμπεριέλαβε στο δίσκο της Tell Mama (1968).



Πάμε τώρα σε εντελώς άλλο στυλ. Στα 1973 το τραγούδι πιάνει στα χέρια του ο David Bowie που το συμπεριλαμβάνει στις live εμφανίσεις του εκείνης της εποχής. Εδώ θα το ακούσουμε σε ντουέτο με την Κυρία Marianne Faithfull.



Σειρά έχει η punk εκτέλεση του διαμαντιού από τη νεο-υορκέζικη μπάντα The Dictators στα 1975.



Και φτάνουμε στα 1985 και στην καλύτερη ίσως εκτέλεση (μετά την original). Την χρωστάμε στους UB40 και στην μεγάλη Chrissie Hynde (των Pretenders βεβαίως βεβαίως).



Η νταλίκα rests his case με μία ακόμα όμορφη διασκευή. Αυτή της Merill Bainbridge (παρέα με τον Shaggy) που ηχογραφήθηκε στα 1998 για το soundtrack της ταινίας Welcome to the Woop Woop.