Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

The Ducks [The Catalyst, Santa Cruz CA - 22.08.1977]


Το ξεκίνησα από προχθές με το Rust Never Sleeps. Το ολοκληρώνω σήμερα μ'έναν δίσκο απ'αυτούς που δεν κυκλοφορούν στο εμπόριο. Είναι ένας απ'αυτούς που οι μυημένοι ονομάζουν bootleg, μια πειρατική δηλαδή ηχογράφηση που καταλήγει συλλεκτική, λόγω των εξαιρετικά περιορισμένων αντιτύπων.
Γι'αυτό οι fan του είδους καλύτερα να τον κρατήσουν. Αυτή τη στιγμή στα fora ο δίσκος διαπραγματεύεται σε τιμές πολλών ντόλαρς.
Τι είναι όμως αυτός ο δίσκος;

Λέγαμε χθες, πως στα 1977 ο Neil Young συμμετείχε σε μία μπάντα που ξεκίνησε σαν Jeff Blackburn Band, από το όνομα του ιδρυτή της. Η μπάντα αυτή σχηματίστηκε για πλάκα, κράτησε τρεις μήνες και διαλύθηκε. Ο λόγος ύπαρξής της ήταν αφενός για την πλάκα των μουσικών και αφετέρου για να δίνουν παραστάσεις με εισητήριο μικρότερο από 3 δολλάρια. Πρόφτασε και έδωσε 22 shows σε διάφορα clubs της Καλιφόρνια με σημαντικότερο αυτό στο The Catalyst της Santa Cruz στις 22 Αυγούστου. Εκεί ηχογραφήθηκε και το bootleg που σήμερα η νταλίκα σας χαρίζει.

Για τους γνώστες, πρόκειται για ένα από τα καλύτερα bootlegs ever. Ο ήχος του αγγίζει το excellent stereo, πράγμα σπάνιο για πειρατικές κυκλοφορίες. Δεν έχει δε υποστεί την παραμικρή επεξεργασία, με αποτέλεσμα, σε κάποια σημεία είτε να κάνει κοιλιά, είτε να κόβεται για μερικές στιγμές.


Όποιος παρακολουθήσει την εισαγωγή του δίσκου προσεκτικά θα καταλάβει γιατί η μπάντα μετονομάστηκε σε Ducks. Για τους άλλους να το πάρει το ποτάμι : κάθε φορά που έβγαιναν να τραγουδήσουν, οι λεβέντες από κάτω τους έκαναν το quack calling (ή duck calling), μια κραυγή δηλαδή που χρησιμοποιούν οι κυνηγοί αγριόπαπιας μιμούμενοι τις πάπιες.

Τα show τους, εκτός από τη μουσική, έβγαζαν τρομερό γέλιο. Από γυμνές γυναίκες μέχρι εξαγριωμένους νταλικέρηδες. Κάποιο δε απ'αυτά χρειάστηκε να διακοπεί αμέσως μετά το διάλειμμα αφού ο ντράμμερ λιποθύμισε από το πιοτί.


Να πούμε και τα ονόματά τους, έτσι για την ιστορία : Jeff Bluckburn (φωνητικά), Neil Young (κιθάρα, φωνητικά), Johnny Craviotto (ντραμς) και Bob Mosley (μπάσο)

Η νταλίκα σας χαρίζει όλο το bootleg σε δύο μέρη (δηλαδή ξεχωριστά ο πρώτος από τον δεύτερο δίσκο). Οπότε μη μασήσετε από το Part1 του εξώφυλλου. Είπαμε, bootleg είναι, σιγά μην τους (και μας) έκαιγε το εξώφυλλο!
Τι λέμε;;;;