Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

Bird & Diz


Του αγίου πνεύματος σήμερα και η νταλίκα σας χαρίζει τρία μεγάλα Άγια Πνεύματα (και μερικά λίγο μικρότερα) στη συσκευασία του ενός. Γιατί, άμα είσαι large δεν υπολογίζεις.

Bird είναι το παρατσούκλι του Charlie Parker. Diz αυτό του Dizzy Gillespie. Για όσους ασχολούνται λίγο με την jazz δεν χρειάζεται να πούμε άλλα. Για τους άλλους όμως, μιλάμε για δύο ιερά τέρατα αυτής της μουσικής, σαξοφωνίστας ο πρώτος, τρομπετίστας ο δεύτερος. Και φίλοι μεταξύ τους. Και μεγάλοι θαυμαστές ο ένας του άλλου.

Το Bird & Diz ηχογραφήθηκε από τον Φλεβάρη μέχρι το Μάη του 1949 και φιξαρίστηκε στις 6 Ιούνη του 1950 στη Νέα Υόρκη. Κυκλοφόρησε 2 χρόνια αργότερα, στις 7 Μάη του 1952. Είναι η τελευταία συνεύρεση των δύο αυτών μεγάλων της jazz (o Bird πέθανε 3 χρόνια αργότερα, στα 1955)

Να κάνουμε μερικές διευκρινίσεις : στον πρωτότυπο δίσκο του 1952 υπήρχαν takes (Visa και Passport) όπου δεν συμμετέχει ο Gillespie και που είχαν ηχογραφηθεί στα 1946. Γι αυτό η νταλίκα σήμερα θα παίξει την επανέκδοση (reissue), που κυκλοφόρησε 34 ολόκληρα χρόνια μετά (1986) και που περιλαμβάνει και διάφορες alternate takes στο studio κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων. Όταν λέμε "alternate" εννοούμε τις διάφορες εκτελέσεις που δοκιμάζουν οι μουσικοί πριν την τελική μορφή ηχογράφησης (master). Όποιος πάλι θέλει το original cut, ξέρει τι πρέπει να κάνει.
Να πούμε επίσης, πως υπάρχει άλλη μία επανέκδοση (remastered) στα 1997, η οποία περιλαμβάνει και διάφορα studio cuts (δοκιμές, λάθος εισαγωγές κλπ). Αυτή η επανέκδοση χρησιμοποιεί το αυθεντικό εξώφυλλο του 1952 που δημιούργησε ο David Stone Martin και που βλέπετε παρακάτω.



Στην αρχή μιλήσαμε και για μερικά μικρότερα άγια πνεύματα αυτού του μαγικού δίσκου. Διαβάστε λοιπόν τη λίστα με τους μουσικούς και θα καταλάβετε γιατί αυτός ο δίσκος είναι ανεκτίμητος : Charlie Parker (σαξόφωνο), Dizzy Gillespie (τρομπέτα), Thelonius Monk (πιάνο), Curly Russell (μπάσο), Buddy Rich (ντραμς), Carlos Vidal (μπόνγκο) και Tommy Turk (τρομπόνι). Όλοι εδώ λέμε!

Bloomdido
An oscar for treadwell (alternate)
An oscar for treadwell (master take)
Mohawk (alternate)
Mohawk (master)
My melancholy baby (alternate)
My melancholy baby (master)
Leap frog (alternate)
Leap frog (alternate)
Leap frog (alternate)
Leap frog (master)
Relaxin' with Lee (alternate)
Relaxin' with Lee (master)