Δευτέρα, 23 Μαΐου 2011

A long Dimanche de Fiancailles


Το A very long Engagement, όπως οι περισσότεροι μάλλον θα το ξέρουν, είναι μια γαλλική ταινία από τον σκηνοθέτη του Amelie Jean-Pierre Jeunet.
Τρία χρόνια μετά την (κατά νταλίκα) απίστευτη μπούρδα (Amelie - 2001), o Jeunet επανέρχεται με τούτη δω την ταινία, που, παρά την ίδια πρωταγωνίστρια (Audrey Tautou), είναι μακράν καλύτερη. Το plot αναφέρεται σε μια γυναίκα που, με τη βοήθεια ενός ιδιωτικού ντεντέκτιβ ψάχνει για την τύχη του αρρεβωνιαστικού της, ο οποίος φέρεται να πέθανε σε μια μάχη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.
Η πολύ όμορφη αυτή ταινία βασίστηκε στην ομώνυμη νουβέλα του Sebastien Japrisot, την οποία βέβαια κακοποιεί ελαφρώς για τις κινηματογραφικές ανάγκες.
Βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 27 Οκτώβρη 2004.

Το soundtrack υπογράφει ένας πολύ μεγάλος αλλά παρεξηγημένος συνθέτης. Ο Angelo Badalamenti, σικελός γεννημένος στη Νέα Υόρκη (1937), παραμένει άγνωστος σε πολλούς παρότι έχει συνεργαστεί με πολλούς και διάσημους σκηνοθέτες αλλά και τραγουδιστές-συνθέτες. Είναι ο δημιουργός δύο από τα ομορφότερα soundtracks για ταινίες του David Lynch (Blue Velvet - 1986 και Twin Peaks - 1990) ενώ, στο ενεργητικό του, εκτός από τουλάχιστον 25 soundtracks έχει και συνεργασίες με τον David Bowie αλλά και τους Pet Shop Boys.
Για τούτη δω την ταινία ο Badalamenti αναπαράγει, με τον δικό του μαγικό τρόπο, την ρομαντική ατμόσφαιρα που ο σκηνοθέτης θέλησε να προσδώσει στο έργο του. Η νταλίκα αγαπάει πολύ Badalanenti και σιχαίνεται Amelie. Αυτό όμως άλλη φορά.

Main Title/The Trenches
First Love Touch
Heartbeat to a Gunshot
Mathilde's Theme
Secret Code
Elodie's Theme
Kissing Through Glass
Massage Fantasy
Never Had the Child
The Man from Corsica
Our Soldier's Letters
Why Do You Cry?
End Titles