Σάββατο 28 Μαΐου 2011

House of the rising sun [the roots]

Μαθήματα ιστορίας παρτ τρέχα-γύρευε και σήμερα ζουζουνάκια μου.
Μ'ένα τραγούδι ιστορία σκέτη.


Το House of the rising sun ή The house of the rising sun ή ακόμα Rising sun blues ανάλογα με τα κέφια. Διαλέξτε και πάρτε.
Μην σας ξεγελά η φωτογραφία. Το διαμάντι δεν είναι του Eric Burdon και των Ζώων του. Είναι πολύ πολύ πιο παλιό. Απλά οι Animals το έκαναν μεγάλη επιτυχία, όπως θα δούμε παρακάτω.

Το στόρυ είναι απλό : μια ζωή που πήγε στράφι κάπου στη Νέα Ορλεάνη, όπως θα μπορούσε κι οπουδήποτε αλλού. Πρόκειται για ένα γνήσιο παραδοσιακό folk-blues αμερικάνικο τραγούδι, και, σαν τέτοιο, κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά πότε, που κι από ποιόν γράφτηκε. Το πιθανότερο είναι να αποτελεί κράμμα παλιών folk riff που ενώθηκαν σε ένα. Μια άλλη εκδοχή θέλει το τραγούδι να είναι παραδοσιακό εγγλέζικο και να πέρασε στο αμέρικα μαζί με τσι εγγλέζοι έποικοι. Αυτή η εκδοχή βολεύει τους Animals. Κι εμάς σκοτούρα μας μεγάλη.

Η πρώτη ηχογράφηση που καταγράφτηκε είναι αυτή του Clarence Ashley (παρέα με τον Gwen Foster) στα 1933, με τον Ashley να δηλώνει πως το τραγούδι του το έμαθε ο παππούς του.



Κι ενώ το διαμάντι είχε αρχίσει να ξεθωριάζει και να ξεχνιέται, έρχεται ένας μεγάλος αμερικάνος μουσικολόγος, ο Alan Lomax, να το ξεθάψει και να το ηχογραφήσει στα 1937 με μια δεκαεξάχρονη, την Georgia Turner, κόρη ενός ακτιβιστή μεταλλορύχου του Kentucky.



Κι'από δω και πέρα αρχίζουν τα γούστα. Στα 1941 το διαμάντι κατεργάζεται ακόμα περισσότερο από τον Κύριο Woody Guthrie και την κιθάρα του, αυτή τη μηχανή που σκότωνε φασίστες, και που δεν την χρησιμοποιούσε για να σπάει τα κεφάλια φασιστών, όπως κάποιοι φαιδροί ισχυρίζονται εδώ κι εκεί.



Στα 1948 τώρα, ο Lead Belly (βέρος folk- bluesman από τη Luisiana) ηχογραφεί το διαμάντι, αφού πρώτα, στα 1944, το έχει τραγουδήσει με τον τίτλο In New Orleans.



Και φτάνουμε στα 1960 και στη μαγική εκτέλεση της Joan Baez από τον πρώτο της δίσκο (Joan Baez - 1960). Την ίδια χρονιά υπάρχει κι άλλη μια καταπληκτική διασκευή από την μεγάλη Κυρία Miriam Makeba






Στα 1961 έχουμε άλλον έναν πολύ μεγάλο που διακευάζει το τραγούδι, κι αυτός για τον πρώτο του δίσκο. Μιλάμε φυσικά για τον Bob Dylan και τον δίσκο του Bob Dylan - 1962.



Την επόμενη χρονιά, τη σκυτάλη παίρνει η Κυρία Nina Simone, η πρώτη διασκευή της οποίας ακούγεται στο δίσκο της Nina at the Village Gate - 1962



Και καταλήγουμε στην πιο γνωστή μέχρι σήμερα διασκευή. Αυτή των Animals. Η ιστορία λίγο-πολύ γνωστή. Τα ζώα ήταν σε περιοδεία με τον Chuck Berry, όταν, σ'ένα club του Newcastle το άκουσαν από τον Johnny Handle, έναν περίεργο τύπο που τραγουδούσε κάτι περίεργα μεσαιωνικά. Το πήραν, άκουσαν και τη διασκευή του Dylan και μας χάρισαν μία από τις καλύτερες folk μπαλάντες όλων των εποχών. Μετά τους Animals, το διαμάντι διασκευάστηκε από πάρα πάρα πολλούς κι από rock και pop μέχρι reggae και disco. Αλλά αυτό θα είναι το αντικείμενο άλλης ανάρτησης στο νταλικόφωνο.