Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Beatles (εφάπαξ)


Πολλές φορές οι φάσεις της Ιστορίας λειτουργούν ανταγωνιστικά. Και η μουσική ιστορία δεν θα μπορούσε να κάνει διαφορετικά. Η νταλίκα δεν πολυ-συμπαθεί τους Beatles. Αυτό είναι γνωστό. Αλλά το να παραβλέπεις την εισφορά τους στην ιστορία της rock είναι σα να προσπερνάς τον Τζέγκινς Χαν και τους Μογγόλους του επειδής δεν σου αρέσουν οι 5-6 διάσπαρτες τρίχες που τις έλεγε γένεια.
Μεγάλη, λοιπόν, η συνεισφορά τους. Μερικά πολύ σπουδαία τραγούδια, αλλά άτυχοι ρε παιδί μου. Πολύ άτυχοι. Γιατί στη χαραυγή του rock ατύχησαν να συνυπάρχουν με άλλα τεράστια σχήματα, το εξής ένα : τους Rolling Stones. Οπόνταν, χαμένοι από χέρι.
Είπαμε όμως. Ρισπέκτ. Κι επειδή πολλοί μου ζητάτε Beatles, η νταλίκα σήμερα κάνει ένα εφάπαξ αφιέρωμα στα Σκαθάρια. Και μετά τέλος. Ναι;

Λοιπόν. Στα 1973, τρία χρόνια μετά τη διάλυσή τους, ο manager τους Allen Klein ψάχνει τρόπους να βγάλει κι'άλλα λεφτά απ'τους πελάτες του. Αποφασίζει λοιπόν να κυκλοφορήσει μια ανθολογία των τραγουδιών τους, ένα best of. Μόνο που τα τραγούδια είναι πολλά. Οπότε, αποφασίζει να τα χωρίσει σε χρονολογίες και να κυκλοφορήσει δύο διπλούς δίσκους, που έμειναν στην ιστορία. Πρόκειται για τους The Beatles 1962-1966 (γνωστός ως The Red Album) και The Beatles 1967-1970 (The Blue Album). Εκεί μέσα βρίσκει κανείς όλη τη σύντομη ιστορία των Σκαθαριών. Η επιλογή των τραγουδιών έγινε από τον Klein σε απόλυτη συνεργασία με τα μέλη της μπάντας. Μάλιστα, δεν συμπεριέλαβαν παρά μόνο δικά τους τραγούδια, απορρίπτοντας την ιδέα να βάλουν και μερικές πολύ πετυχημένες διασκευές που είχαν κάνει σε ξένα τραγούδια.
Και τα δύο άλμπουμ κυκλοφόρησαν ταυτόχρονα στις 2 Απρίλη 1973 στο Αμέρικα και 19 του ίδιου μήνα στον υπόλοιπο κόσμο.
Η φωτογραφία του εξώφυλλου είναι η ίδια και στους δύο δίσκους. Αλλάζει μόνο το χρώμα. Πρόκειται για έργο του Angus McBean, που τους ακολουθούσε επί χρόνια. Είναι τραβηγμένη τον Ιούλιο του 1968 στα κεντρικά κτίρια της ΕΜΙ στο Manchester Square (που έκτοτε έχουν κατεδαφιστεί. τυχαίο; δε νομίζω).
Τέλος, τα δύο αυτά ιστορικά άλμπουμ είναι τα μόνα που θεωρούνται σαν "η μόνη συλλογή με την άδεια των Beatles".
Χαρισμένα και τα δύο από τα βινύλια της νταλίκας.
Με τις υγείες μας.

ΥΓ: η νταλίκα παίζει σχεδόν το 90% των τραγουδιών για λόγους χώρου. Όποιος θέλει κάποιο που παρέλειψα, μου το λέει και του το στέλνω.


Love me do
She loves you
I want to hold your hand
Can't buy me love
A hard day's night
Ticket to ride
And i love her
Yesterday
Help!
We can work it out
Day Tripper
Drive my car
Nowhere man
Michelle
Eleanor Rigby
Yellow submarine





Strawberry fields forever
Penny Lane
Sgt. Pepper's lonely hearts club band
With a little help from my friends
Lucy in the sky with diamonds
All you need is love
Hello, goodbye
Lady Madonna
Hey Jude
Back in the U.S.S.R.
While my guitar gently weeps
Ob la di, Ob la da
Get back
Don't let me down
Here comes the sun
Come together
Something
Let it be