Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Ode to Duke Ellington


Είτε τον πείτε Abdullah Ibrahim, είτε Adolph Johannes Brand (που είναι και το πραγματικό του), είτε και σκέτο Dollar Brand, αλλά και عبدالله إبراهيم (για όσους ομιλούν την αραβικήν), η ουσία είναι μία : μιλάμε για έναν από τους μεγαλύτερους jazz πιανίστες όλων των εποχών.

Ο νοτιαφρικανός αυτός πρωτομάστορας παίζει jazz από τα 13 του (μαθαίνοντας μέσα στα μπαρ της Sophiatown από αμερικάνους ναύτες) μέχρι και σήμερα (το 2009 κυκλοφόρησε τον τελευταίο του δίσκο - Bombella). Και τι jazz αν μου επιτρέπεται! Οι μεγάλες του επιρροές ανέκαθεν ήταν τα αφρικάνικα παραδοσιακά της νεότητάς του, ο Thelonious Monk και ο ανεπανάληπτος Duke Ellington. Αυτόν τον τελευταίο γνώρισε στη Ζυρίχη, κάπου στα 1963, όταν ο Ellington πήγε να τον ακούσει, αυτόν και το τρίο του στο διάσημο Africana Club. Από αυτή τη συνάντηση προέκυψε ένας μαγικός δίσκος, ο Duke Ellington presents The Dollar Brand Trio , που, αν είστε καλά παιδιά, θα σας παίξω μια μέρα για να βγάλετε γούστα.

Σήμερα, σπέσιαλ για τον Κωστή, παίζουμε την Ωδή του Dollar Brand στον μεγάλο Duke Ellington (Ode to Duke Ellington), έναν σπάνιο πλέον δίσκο (και ομιλώ για το βινύλιο πριν προλάβουν οι "ειδήμονες" να μου πουν πως κυκλοφόρησε και σε σιντί) που ηχογραφήθηκε από Μάη μέχρι Νοέμβρη του 1973 και κυκλοφόρησε στις 12 Δεκέμβρη του ίδιου χρόνου.

Μιλάμε για 7 διαμάντια στην κυριολεξία, μέσα στα οποία ο Dollar Brand ανακατεύει μελωδίες του Ellington με δικούς του αυτοσχεδιασμούς. Πλην του track 3 (Ode to Duke), σ'όλα τα υπόλοιπα 6 ο γνώστης αναγνωρίζει τους σκοπούς του Duke Ellington.

Δίσκος για συλλέκτες. Τέλος.