Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Edvard Grieg [Concert for piano and orchestra in A-minor - oeuvre 16]

Επειδή πολλοί λατρεμένοι μας τη λένε πως δεν παίζουμε καθόλου κλασσική μουσική, ο μήνας θ'ανοίξει με ένα πολυαγαπημένο της νταλίκας.

Πρόκειται για το Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα σε Λα Ελάσσονα του Edvard Grieg, του διασημότερου Νορβηγού συνθέτη όλων των εποχών.

Το έγραψε στα 1868 σε ηλικία 25 ετών και πρωτοπαρουσιάστηκε από τον Εντμοντ Νόιπερτ με την Αυλική Ορχήστρα της Κοπεγχάγης (διεύθυνση Χόλγκερ Ζίμον Πάουλι) στις 3 του Απρίλη 1869. Εκδόθηκε στα 1872 και αναθεωρήθηκε λίγους μήνες πριν το θάνατό του στα 1907.

Αποτελείται από τρεις ενότητες : Allegro molto moderato - Adagio - Allegro moderato molto e marcato. Πλην του πιάνο (σολίστ) συμμετέχουν 2 φλάουτα, 2 κλαρινέτα, 2 όμποε, 2 φαγκότα, 4 γαλλικά κόρνα, 2 τρομπέτες, 3 τρομπόνια, τύμπανα, 3 βιολοντσέλα, 2 κοντραμπάσα, 2 βιόλες και βιολιά (μερικά από τα οποία με σουρντίνα στο adagio)

Την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Βερολίνου διευθύνει ο τσέχος Ραφαέλ Κούμπελικ (γιος του περίφημου βιολονίστα Γιαν Κούμπελικ), ενώ σολίστ είναι ο διάσημος μαγυάρος Γκέζα Άντα (στην φωτο παρακάτω).

Η ηχογράφηση έγινε στα 1964 και ο δίσκος είναι (φυσικά) Deutsche Grammophon.

Καλό μας μήνα.