Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2008


Η μουσική πρέπει να έχει υποκείμενο και αντικείμενο. Πρέπει να ακούγεται βιωματικά και όχι αποσπασματικά. Αλλιώς κατρακυλά σε σουξεδάκια εύπεπτα και γρήγορα ξεχασμένα. Ο Έγελος το πάει ακόμα πιο μακρυά στην "Αισθητική της μουσικής". Για τον παρεξηγημένο φιλόσοφο, η μουσική μορφοποιεί το αίσθημα ως τέτοιο, περιχαρακώνει συναισθήματα και προκαλεί νέα. Θα μου πείτε βέβαια, ότι ο Έγελος αφιερώθηκε ψυχή τε και σώματι σε κείνον τον νέο για την εποχή του κλάδο της "φιλολογικής αισθητικής"ακολουθώντας κατά πόδας τον Καντ. Σωστά. Μόνο που ο Έγελος οπτικοποίησε λογοτεχνικά την αισθητική. Αφήνοντας κατά μέρος το υποκείμενο, στράφηκε προς τους αντικειμενικούς όρους του "ωραίου", ανέλυσε δηλαδή το "ωραίο" από την πλευρά του δημιουργού.
Θυμάμαι την αδελφή μου, καλλιτέχνη, όταν με ρώτησε κάποτε για έναν πίνακα του Πικάσο. Της είπα πως δεν τον καταλάβαινα (υποκειμενικό του "ωραίου"). Δεν χρειάζεται να τον καταλαβαίνεις μου είπε. Η τέχνη σ'αρέσει ή δεν σ'αρέσει (αντικειμενικό του "ωραίου").
Το βιβλίο αυτό απευθύνεται σε μουσικολάτρες και μη. Ο Μάρκος Τσέτσος το τιμά με εκπληκτικής ευστοχίας σχόλια. Μουσικολόγος γαρ.
Ακούστε και το παρακάτω, σκεπτόμενοι τα παραπάνω. Πρακτική εξάσκηση.

Η αισθητική της μουσικής -
Hegel, Georg Wilhelm Friedrich - Εστία 2002
Μετάφραση αλλά και σχόλια Μάρκος Τσέτσος



9 σχόλια:

ανονημως είπε...

Καλά τα λες μεγάλε!
Τι να την κάνεις την φωνή άμα την έχει κάμπια?
Καλή η Φαραντούρη αλλά σαν την Ελενάρα καμιά.

http://www.youtube.com/watch?v=ljbyBF1bWRU

Green_revenger είπε...

@ ανονημως

τρελλαμένε!!! Χώστα!!!

ανονημως είπε...

Που να τα χώσω?
Δεν γαμάω αγοράκια, ακόμα και με εγελικά πρόσωπα.
Βάλε κανα "θέμα" να χορτάσει το μάτι μας.

koptoraptou είπε...

Κακούργε, καμομαθημένε! Πάτε και μου βάζετε Nalitch, που είναι και φωνάρα και μου βάζετε το ρεμίξ του Γκιτάρ. Βάλτε μου ένα Στερτε Σέρτσε! Θα διαλογιστώ που θα διαλογιστώ, να σεκλετιστώ κιόλας! Την καλημέρα μου!

Green_revenger είπε...

@koptoraptou
το μαγαζί δεν δέχεται παραγγελιές.
Από το τελευταίο μαχαίρωμα αποφάσισα να μην ενδίδω πλέον σε τέτοιου είδους πειρασμούς. Αφήστε δε που το συγκεκριμένο που ζητήσατε δεν μου προκαλεί καμία εικόνα. Ούτε καν συνειρμό. Βέβαια, περί ορέξεως κολοκυθοκεφτέδες που θα έλεγε και ο Φουκώ.
Ευχαριστώ και ανταποδίδω σε καλησπέρα πλέον

koptoraptou είπε...

Προς Θεού, αγαπητέ, δεν επρόκειτο περί παραγγελιάς. Άλλωστε, αυτές καλώς ή κακώς είναι δικό μου...μαράζι! Οδηγείστε εσείς απερίσπαστος! Τα σέβη μου.

ανονημως είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Green_revenger είπε...

πούσαι μαγκάκο;
είπαμε κάνε την πλάκα σου αλλά μην προσβάλλεις επισκέπτες please

Ατίθασος ενήλικας είπε...

το video 10 points