Παρασκευή 5 Αυγούστου 2016

Blow Up


Καλημέρα καλοκαίρια μου.
Μην τα ξαναλέμε πάλι γιατί και πως χαθήκαμε. Υπάρχουν πράγματα πολύ πιο σοβαρά (ακόμα κι απ'τη μουσική, ναι ναι).
Σήμερις όμως, κάνω ένα μπρέικ (που λέμε στο Καμινάκι - Λασιθίου) και σίγουρα θα σας αποζημιώσω.
Η σημερινή ανάρτηση είναι αυτό που λέμε "το τέλειο πακέτο". Όπερ μεθερμηνευόμενο, η απόλυτη ταινία και το απόλυτο soundtrack. Υποκειμενικά πάντα.
Για την υπόθεση του Blow Up δεν πρόκειται να σας πω το παραμικρό, αφού όποιος δεν την έχει δει φτου του και παλι φτου του και πάμε παρακάτω.
Θα σας πω μόνο κάτι δικά μου. Ο Michelangelo Antonioni χρησιμοποιεί σαν τίτλο της ταινίας του (την πρώτη με εξ ολοκλήρου αγγλική γλώσσα) έναν φωτογραφικό όρο, όχι μόνο επειδής ο κεντρικός του ήρωας είναι ένας επαγγελματίας φωτογράφος, αλλά γιατί θέλει (με το genious που έχει μπόλικο) να μας σχολιάσει την απάτη της εικόνας. Blow up ήταν η τεχνική μεγένθυσης κομματιών μιας φωτογραφίας (στην μη ψηφιακή εποχή), έτσι ώστε να μπορέσουμε να διακρίνουμε κρυφές ατέλειες ή λάθη. Κι'εδώ είναι η μαγεία αυτής της ταινίας. Όπου απάτη, βλέπε την αποδόμηση της "τέλειας εικόνας" και την βουτιά στην διάβρωση του "φαίνεσθαι". Την προσπάθεια των μοντέλων να μπουν στο κάδρο, να στριμωχτούν στο κάδρο και, γι'αυτό, να υπομένουν κάθε είδους εξευτελισμό. Το έγκλημα σαν μεταπήδηση στο ασυνάρτητο, από ανθρώπους που ανίκανους να διαχειριστούν το προφανές. Κι'ένας φωτογράφος που κυνηγά άγρια θηράματα και που θα υποχρεωθεί να ψάξει να βρει το ψεγάδι του ίδιου του θανάτου και που θα καταλήξει με μια θολή φωτογραφία.
Υπέροχο. Απλά υπέροχο.
Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους συναντάμε τον David Hemmings, την Θεά Vanessa Redgrave (σε μια καταπληκτική πρώτη προσπάθεια αντι-υπέρβασης) και την Sarah Miles
Έκανε πρεμιέρα στις 18 Δεκέμβρη 1966 στο αμέρικα και στις 18 Μάρτη 1967 στην αγγλία.

Και πάμε στο δεύτερο μαγικό κομμάτι, το soundtrack.
Πριν μπω σε λεπτομέρειες, να σας πω, ότι αυτό που σας χαρίζω είναι ολόκληρο το soundtrack και δεν έχει κυκλοφορήσει πουθενά. Πράγματι, στον δίσκο, που κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 1967, υπάρχουν 13 κομμάτια. Στο δικό μας υπάρχουν 17. Αλλά ας το δούμε λίγο πιο αναλυτικά.
Κατ'αρχήν, το θεσπέσιο score το χρωστάμε στον τεράστιο αμερικάνο πολυοργανίστα Herbie Hancock (1940), ο οποίος, εκείνη την εποχή ήταν μέλος του θρυλικού Miles Davis Quintet, κι'αυτό αποτυπώνεται εύγλωτα στην ουράνια μουσική που ντύνει την τεράστια αυτή ταινία.
Έπειτα, βρίσκουμε ένα κομμάτι των Yardbirds, οι οποίοι εμφανίζονται στην ταινία και, μάλιστα, παρέα τους είναι και οι Jimmy Paige και Jeff Beck. Όλος ο καλός ο κόσμος δηλαδή.
Κι'εδώ τελειώνει το επίσημο soundtrack.
Εμείς όμως ακούμε άλλα τέσσερα τραγούδια. Τα δύο είναι από "ανώνυμους μουσικούς", οι οποίοι τα έγραψαν ειδικά για την ταινία. Βέβαια, παρότι τα ονόματά τους δεν αναγράφονται πουθενά, το νταλικόφωνο ξέρει, πως μέσα σ'αυτούς είναι σίγουρα οι Freddie Hubbard (τρομπέτα), Phil Woods (άλτο σαξόφωνο) και Jack Delohnette (ντραμς). Μεταξύ άλλων βέβαια.
Τα δύο τελευταία τραγούδια, είναι δύο υπέροχες συνθέσεις μιας σούπεργουαου λονδρέζικης μπάντας, για την οποία σίγουρα θα κάνουμε αφιέρωμα, παρότι εξανίστηκε τόσο ξαφνικά, όσο εμφανίστηκε. Μιλάω για τους Tomorrow, μια φοβερή freakbeat-psychedelic μπάντα, η οποία ξεκίνησε τον Μάρτη του 1967 και διάλυσε τον Απρίλη του 1968.
Σας τα ζάλισα ε; Δεν πειράζει. Γύρευε πότε θα τα ξαναματαπούμε.

Main Title from Blow Up
Verushka (Part 1)
Verushka (Part 2)
The Naked Camera
Bring Down the Birds
Jane's Theme
Yardbirds feat. Jimmy Page-Jeff Beck - Stroll On
The Thief
The Kiss
Curiosity
Thomas Studies Photos
The Bed
End Title Blow Up
Unnamed Musicians - Butchie's Tune
Unnamed Musicians - Did You Ever Have To Make Up Your Mind
Tomorrow - I'm Glad To See You (outtake)
Tomorrow - Blow Up (outtake)