Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016

Smells like classic spirit

Καλημέρα καλοκαίρια μου.
Αποσπασματικά, το ξέρω, αλλά μη λέμε συνέχεια τα ίδια. Ελεύθερος χρόνος ούτε για κατούρημα (ή από το άλλο). Κι'αυτό το καλοκαίρι προβλέπεται μακρύ και δύσκολο, όσο υπάρχουν οι βασανισμένες ψυχές που μας χρειάζονται.
Πάμε όμως στο βασίλειο της μουσικής.

Το Cello (ή Violoncello αν προτιμάτε) είναι ένα από τα υπεροχομουσικότερα κλασσικά όργανα. Το δεύτερο σε μέγεθος από τα έγχορδα (προηγείται το κοντραμπάσο), εμπνεύστηκε κάπου στον 16ο αιώνα, είναι τετράχορδο κι'από τα χαμηλά προς τα ψηλά οι χορδές παίζουν σε C2, G2, D3 και Α3.
Χρησιμοποιείται τόσο σαν σόλο όργανο, όσο και σε ορχήστρες δωματίου ή και συμφωνικές.
Ξέρετε επίσης, πως ο υπέροχα μελαγχολικός του ήχος ακούγεται και σε rock μπάντε, σε τέτοια έκταση, που υπάρχει και υποκατηγορία, η cello rock, που έχουμε παίξει στο νταλικόφωνο.

Αυτό που σήμερα θέλα να σας χαρίσω (και να σας συστήσω, σε όσους δεν) είναι κάτι ανάμεσα σ'όλα τα παραπάνω.
Οι 2Cellos είναι κροάτες. Έχοντας αμφότεροι πολύχρονες σπουδές κλασσικής μουσικής (και όντες μέλη συμφωνικών ορχηστρών), ήταν και ροκάδες. Πράγμα όχι σπάνιο. Καταπληκτικοί τσελίστες και οι δυο τους, αυτό όμως μάλλον το είχατε καταλάβει. Ο Luka Šulić (1987) και ο Stjepan Hauser (1986). Και πιτσιρικάδες δηλαδής.
Οι δυο λεβέντες, που λέτε, αποφάσισαν, κάποια στιγμή, να δοκιμάσουν τις δεξιότητές τους στο cello rock. Ξεκίνησαν, κάπου στα 2010, να διασκευάζουν κλασσικά rock και pop κομμάτια και να τα παίζουν σε συναυλίες πειραματικά. Ήταν δε τόσο καλοί, που μέσα σ'ένα χρόνο, υπέγραψαν με μεγάλη δισκογραφική και κυκλοφόρησαν το πρώτο studio album τους (2Cellos) στα 2011.
Το σουξέ ήρθε σχεδόν αμέσως, πέρασε τα στενά όρια της Κροατίας και απλώθηκε παντού. Από τότε, κυκλοφόρησαν 2 ακόμα studio albums (με τελευταίο το Celloverse στα 2015).
Όποιος αγαπάει κλασσική μουσική (ιδιαίτερα τον ήχο του cello), θα βρει τις διασκευές τους εξαιρετικές. Εγώ δηλαδή ένα πράμα. Και η μαμά σου, που τους προφέρει λάθος, όταν σου ζητάει να τους βρεις στο youtube.

Where The Streets Have No Name
Misirlou
Smooth Criminal
Fragile
Welcome To The Jungle
Viva La Vida
Smells Like Teen Spirit
With Or Without You
Highway To Hell
Every Breath You Take
Clocks
Bang Bang
Il Libro Dell' Amore
Benedictus