Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

We Shall Overcome (The Seeger Sessions)


"Πλάκα έχει μπαμπά αυτό που παίζεις" ήταν η άποψη της (δεκάχρονης τότε) κόρης του Bruce Springsteen, ακούγοντάς τον να επεξεργάζεται στην κιθάρα του τραγούδια του τεράστιου folk τραγουδιστή και ακτιβιστή Pete Seeger (1919-2014).
Κι'έτσι ο Boss αποφάσισε να το ψάξει λίγο περισσότερο.
Βλέπετε, όσο κι αν φαίνεται παράξενο, δεν είχε ποτέ του ασχοληθεί με το αντικείμενο. Κι'αυτό, μέχρι τα 1997, όταν του ζητήθηκε να διασκευάσει το θρυλικό We Shall Overcome, με αφορμή την κυκλοφορία ενός από τα ομορφότερα tribute albums, το Where Have All The Flowers Gone : The Songs Of Pete Seeger (1998).
Που λέτε, το έψαξε. Και το έψαξε πολύ καλά, όπως αρμόζει σ'ένα Αφεντικό.
Και αποφάσισε να ηχογραφήσει έναν δίσκο. Τον μόνο δίσκο του (μέχρι σήμερα) που δεν περιέχει δικά του τραγούδια. Κι'εδώ υπάρχει μια απόλυτη ταύτιση με το αντικείμενό του : για όσους δεν το ξέρουν, ο Seeger δεν έγραψε κανένα από τα τραγούδια που ερμήνευσε. Αυτό που έκανε (μ'έναν μαγικό τρόπο) ήταν να διασκευάζει παλιά διαμάντια της roots-folk μουσικής και να τα κάνει γνωστά στο ευρύ κοινό.

Για τον υπεροχότατο We Shall Overcome (The Seeger Seesions) ο Springsteen πήρε μόνο την Soozie Tyrell (βιολί) από την μπάντα "του", τους E Street Band και μπόλικους σχεδόν άγνωστους μουσικούς από το New Jersey και την New York, ονομάστηκαν The Sessions Band και κλείστηκαν στην φάρμα του Αφεντικού, στο Springsteen's Colts Neck του New Jersey. Η ηχογράφηση κράτησε έναν περίπου χρόνο (με διακοπές φυσικά), από τον μάρτη του 2005 έως τον Φλεβάρη του 2006 και η δισκάρα κυκλοφόρησε στις 25 Απρίλη του 2006. Ακολούθησε παγκόσμια τουρνέ (από 30 Απρίλη έως 21 Νοέμβρη 2006), με ονομασία σχήματος Bruce Springsteen With The Seeger Sessions Band, η οποία γνώρισε κυριολεκτικά αποθέωση απ'όπου κι αν πέρασε.

Κριτική μην περιμένετε. Ένα ιερό τέρας διασκευάζει διαμάντια ενός άλλου ιερού τέρατος. Δύσκολα θα βρεις κάτι κριτικό να γράψεις. Ο Springsteen μπορεί να μη μας έχει συνηθίσει στην folk, αλλά κάθε φορά που καταπιάστηκε με ρίζες έχει κάνει παπάδες. Γιατί το 'χει, κι'αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς και καμία. Άρα, γιατί αυτή η δισκάρα ν'αποτελεί εξαίρεση;
Ακούμε, κρίνουμε και σας αγαπώ.

Old Dan Tucker
Jesse James
Mrs McGrath
O Mary Don't You Weep
John Henry
Erie Canal
Jacob's Ladder
My Oklahoma Home
Eyes On The Prize
Shenandoah
Pay Me My Money Down
We Shall Overcome