Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

Wag The Dog


"Γιατί ο σκύλος κουνάει την ουρά του;
Γιατί ο σκύλος είναι πιο έξυπνος απ'την ουρά του.
Αν η ουρά ήταν πιο έξυπνη, θα κουνούσε τον σκύλο"

Με την παράφραση μιας εγγλέζικης παιδικής παροιμίας, οι παραπάνω "στίχοι" απεικονίζουν με τον πιο εύγλωτο τρόπο την spin προπαγάνδα, η προπαγάνδαδηλαδής, που συνίσταται στο να παρουσιάζουμε ένα αληθινό γεγονός με εντελώς λανθασμένο τρόπο ή, στην χειρότερη, να δημιουργούμε ένα γεγονός εκ του μη όντος, με σκοπό (πάντα) την παραπληροφόρηση ή (συχνότερα) το στρέψιμο της προσοχής της κοινής γνώμης αλλού, προκειμένου να καλύψουμε (ή αποσιωπήσουμε) κάτι σοβαρό.
Όποιος βαριέται να καταλάβει ορισμούς, δεν έχει παρά να δει αυτή την ταινιάρα, όπου η spin προπαγάνδα οπτικοποιείται μοναδικά.
Για τί το Wag The Dog πρέπει να είναι ότι καλύτερο έχει γυριστεί σχετικά με το θέμα.

Το scipti των Hilary Henkin και David Mamet, σχετικά βασισμένο στη νουβέλα του Larry Beinhart "American Hero" (1993), διηγείται την προσπάθεια ενός spin doctor, ν'αποπροσανατολίσει την αμερικάνικη κοινή γνώμη, από μία σξουαλική περιπέτεια του προέδρου των ΗΠΑ, χρησιμοποιώντας έναν παραγωγό του Hollywood, "φτιάχνοντας" (στην κυριολεξία) έναν φανταστικό πόλεμο στην Αλβανία.
Η απολαυστική αυτή ταινία σκηνοθετήθηκε από τον Barry Levinson και πρωταγωνιστούν τα ιερά τέρατα Robert de Niro και Dustin Hoffman, πλαισιωμένοι από τους Anne Heche, Denis Leary και William H. Macy
Έκανε πρεμιέρα στις 25 Δεκέμβρη 1997 και όποιος δεν την έχει δει, ας πάει να την βρει γιατί τέτοιες ταινίες σπάνια γυρίζονται.

Στα της μουσικής, να πούμε πρώτα πρώτα, πως τραγούδια που γράφτηκαν ειδικά για την ταινία (3-4) δεν εμφανίστηκαν ποτέ σε soundtrack. Πρόκειται για τραγούδια προπαγάνδας, των οποίων αγνοούμε τους συνθέτες, πρέπει όμως να γράφτηκαν από κάτι country τυπάδες, οι οποίοι εμφανίζονται (περιστασιακά) και στην ταινία.
Το soundtrack που κυκλοφόρησε περιλαμβάνει μόνο το score της ταινίας, το οποίο είναι υπεροχότατο και το χρωστάμε στον Mark Knopfler των Dire Straits, ο οποίος υπογράφει εδώ το 7ο (από τα 10 μέχρι σήμερα) soundtrack του. Παρότι score, το πρώτο τραγούδι έχει στίχους, αντίθετα με τα υπόλοιπα που (όπως κάθε score) είναι instrumental.
Αυτά τα λίγα, καλημέρα, καλή βδομάδα και αγάπη μόνο.

Wag the Dog
Working on It
Ιn the Heartland
An American Hero
Just Instinct
Stretching Out
Drooling National
We're Going to War

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: