Σάββατο 19 Μαρτίου 2016

Montage of Heck


Υπάρχουν κάτι δίσκοι που είναι σαν τις φωτογραφίες γάμων ή στρατιωτικής θητείας : είναι άχρηστοι, βαρετοί και τους κρατάς γιατί έχουν μονάχα χρονική αξία. Κάτι σαν το χαλασμένο ρολόι τσέπης του παππού, μείον το συναίσθημα. Ή, ένα αντικείμενο αξίας για κάποιους που συμπαθείς, αγαπάς, νιάζεσαι.
Όπως αυτός εδώ ο δίσκος για και με τον Kurt Cobain (1967-1994), τον frontman των Nirvana και μία από τις σημαντικότερες μορφές της σκηνής του Seattle ή grunge, αν προτιμάτε.
Ο Cobain, χωρίς ούτε καν να πλησιάζει τον Eddie Wedder (βλ. Pearl Jam), χρησιμοποιήθηκε από τους κατασκευαστές ειδώλων, ως άλλη Monroe της μουσικής. Δεν ήταν ο πρώτος, δεν θα 'ναι και ο τελευταίος. Η αυτοχειρία του όμως, κάλυψε τη μουσική του μετριότητα, εκτοξεύοντάς τον (σίγουρα ερήμην του) στο Πάνθεον όσων "ζουν rock και πεθαίνουν σαν τέτοιοι". Λυπάμαι για τους φαν του, αλλά Jim Morrison Janis Joplin) δεν γίνεσαι. Γεννιέσαι. Vedder επίσης, αλλά αυτό είναι μια άλλη κουβέντα.

Το Kurt Cobain : Montage of Heck-Home Recordings είναι ένα ιδιότυπο soundtrack. Πολύ μεγάλης αξίας, για τους φαν, αφού πρόκειται στην ουσία για επίσημο bootleg, μιας και περιλαμβάνει ιδιωτικές (σπιτικές) ηχογραφήσεις και, μάλιστα, μερικά ανέκδοτα τραγούδια.
Πρόκειται για το soundtrack του ομώνυμου ντοκιμαντέρ, το οποίο σκηνοθέτησε ο Brett Morgen και αναφέρεται στους Nirvana, αλλά, κυρίως, στον Cobain.
Είναι το πρώτο ντοκιμαντέρ γι'αυτόν που γυρίστηκε με την άδεια της οικογένειάς του, αφού η ιδέα ήταν της γυναίκας του Courtney Love.
Χρειάστηκαν 8 χρόνια για να ολοκληρωθεί, διαρκεί πάνω από 2 ώρες και περιλαμβάνει σπάνια προσωπικά και οικογενειακά πλάνα αρχείων. Γι'αυτό το τελευταίο, η ταινία έχει μια κάποια αξία. Για τους μη φαν εννοώ.
Αλλιώς, πρόκειται για μια προσπάθεια αγιογράφησης, που προορίζεται για τους θαυμαστές του Cobain (που δεν είναι και λίγοι).
Βγήκε στις οθόνες στις 24 Απρίλη του 2015.
Όσο για τον δίσκο, που σήμερα σας χαρίζω, κυκλοφόρησε προχθές, 17 Μάρτη του 2016.
Αυτά τα λίγα και καλό μας σ/κ

The Yodel Song
Been A Son (early demo)
What More Can I Say
1988 Capitol Lake Jam Commercial
The Happy Guitar
Montage Of Kurt
Beans
Burn The Rain
Clean Up Before She Comes (early demo)
Reverb Experiment
Montage Of Kurt 2
Rehash
You Can't Change Me
Scoff (early demo)
Aberdeen
Bright Smile
Underground Celebritism
Retreat
Desire
And I Love Her
Sea Monkeys
Sappy (early demo)
Letters To Frances
Scream
Frances Will Have Her revenge On Seattle
Kurt Ambiance
She Only Lies
Kurt Audio Collage
Poison's Gone
Rhesus Monkey
Do Re Mi (medley)

Δεν υπάρχουν σχόλια: