Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

House Of Cards


Νταξ, με τέσσερα (σχεδόν) χρόνια καθυστέρηση και 3 seasons πίσω, το House Of Cards μπήκε στη ζωή μας, εδώ και κάτι μέρες.
Για όσους δεν ξέρουν, μιλάω για την σειρά του αμερικάνικου δικτύου Netflix, που έχει σκίσει χασέδες στο αμέρικα, από το 2013, όταν και ξεκίνησε η season1, την οποία βλέπουν τώρα όσοι δεν έχουν συνδρομητικά κανάλια ή δεν κατεβάζουν από το ιντερνέτι.

Η σειρά έχει εξουσία, χειραγώγηση και πραγματισμό. Είναι πολιτική δηλαδής. Πούρα αμερικάνικη πολιτική.
Βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του εγγλέζου συντηρητικού πολιτικού και συγγραφέα Michael Dobbs (1948), ενώ είναι η αμερικάνικη εκδοχή της ομώνυμης μίνι σειράς του BBC, η οποία προβλήθηκε σε τρία επεισόδια, από 18 Νοέμβρη μέχρι 9 Δεκέμβρη 1990 (υπήρξαν και 2 sequels).
Για την μεταφορά του στην Washington D.C., παρακολουθούμε το βίο και πολιτεία ενός δημοκράτη γερουσιαστή από τη Νότια Καρολίνα και, μάλιστα, του αρχηγού της κοινοβουλευτικής ομάδας (που λέμε εμείς), δηλαδή του House Majority Whip, που λένε οι αμερκάνοι. Αυτός ο κυριούλης, που λέτε, αφού δεν έγινε υπουργός, έχει βαλθεί ν'αποκτήσει όση περισσότερη δύναμη-εξουσία μπορεί, χρησιμοποιώντας γι'αυτό κάθε θεμιτό και, κυρίως, αθέμιτο μέσο. Βοηθός του, η σατανική συμβία του και άλλοι πολλοί παρατρεχάμενοι.
Δολοπλοκία και ίντριγκα σε τεράστιες δόσεις. Satisfaction guaranteed, που λέμε και στο Καμινάκι Λασιθίου.
Προσωπικά, μετά το Boston Legal, την θεωρώ την καλύτερη που έχω δει. Είναι που δεν μ'αρέσει το σεξ με δράκους και ιππότες της Μέσης Γης (σχωρνάτε με).
Πρωταγωνιστής, ο τεράστιος, τεραστιότατος Kevin Spacey, με τους Robin Wright, Kate Mara, Corey Stoll και Michael Kelly (μεταξύ πολλών άλλων) να τον πλαισιώνουν.
Στο αμέρικα, έτσι για την ιστορία, έχει ξεκινήσει η τέταρτη season (από 4 Μάρτη 2016), ενώ ανακοινώθηκε και πέμπτη.
Ψάχτε την και δείτε την.

Εμείς εδώ όμως ακούμε μουζίκα. Και σε ότι αφορά τη μουζίκα, το soundtrack, που λέμε στο χωριό μου, μιλάμε για πολύ μεγάλες στιγμές. Από τις σπάνιες φορές που όλο το πακέτο (σειρά-μουσική) είναι τέλειο.
Σημείωση : στην σειρά ακούγονται διάφορα τραγούδια και διάφορα επιλεγμένα έργα κλασσικής μουσικής. Εδώ δεν θ'ακούσουμε αυτά.
Θ'ακούσουμε το original score, το οποίο υπογράφει ένας εξαιρετικά ταλαντούχος συνθέτης, ο αμερικάνος τζαζίστας Jeff Beal (1963), ένας από τους πιο προικισμένους μουσικούς της γενιάς του, εξαιρετικά διάσημος και για τα soundtracks ταινιών και σειρών, αλλά και για τις concert hall συνθέσεις του.
Πριν πάμε ν'ακούσουμε, αφού αρκετά σας τα ζάλισα, να σας πω μόνο, ότι το score γράφτηκε εξ ολοκλήρου για την πρώτη season, πολλά περάσματά του όμως ακούγονται και στις υπόλοιπες.
Θα επανέλθουμε.
Καλημέρα αγάπες μου.

Power
Someone We Own
Zoe Fired
Forward March
One Bite At A Time
Coming Home
Melancholia
Claire And Adam
I've Known Everything
Two Kinds Of Pain
Trapped
End It
Claire's Dream
Truth And Lies
Reverend Underwood's Eulogy
Peter And Christina
Zoe's First Close Up
I Know What I Have To Do
Chessboard Revealed
Peter Says Goodbye