Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

Electronica 1 : The Time Machine


Καλημέρα άνοιξές μου.
Σήμερις στο νταλικόφωνο έχουμε πράμα που σαλεύει. Από κείνα τα πολύ ωραία, που μπορεί να μας διέφυγαν για λίγο, αλλά πάντα ξαναγυρνάμε να τα μαζέψουμε.
Οι φαν του Jean-Michel Jarre (1948) μπορεί να το βρουν λίγο αλλόκοτο να το πω; Περίεργο να το πω; Κάτι τέτοιο.
Και δεν θα 'χουν άδικο, αφού το Electronica 1 : The Time Machine δεν είναι απ'αυτά που μας έχει συνηθίσει αυτός ο πρωθιερέας της electronica. Και θα μπορούσε να 'ναι, αφού η δισκάρα αυτή είναι προιόν συνεργασίας και συμμετοχής του Jarre μ'ένα τσούρμο μουσικούς, από τους καλύτερους του είδους (και όχι μόνο).

"Ήθελα να πω μιαν ιστορία σχετικά με την ηλεκτρονική μουσική και την κληρονομιά της, μέσα από το δικό μου πρίσμα και πείρα, από τότε που ξεκίνησα μέχρι σήμερα. Σκέφτηκα να συνθέσω και να συνεργαστώ με καλλιτέχνες που, ευθέως ή πλαγίως, σχετίζονται μ'αυτό το είδος μουσικής, καλλιτέχνες που θαυμάζω για τη συνεισφορά τους στο είδος μας. Αυτό αποτελεί πηγή έμπνευσης για μένα αυτές τις 4 δεκαετίες που κάνω μουσική. Δεν είχα ιδέα πως θα εξελιχτεί το όλο project, είμαι όμως χαρούμενος που, σε όσους απευθύνθηκα, δέχτηκαν την πρόσκληση", δήλωσε σε ανύποπτο χρόνο, σε μια συνέντευξή του στο Billboard.

Και πέτυχε διάνα, λέω εγώ, αφού το αποτέλεσμα είναι ένας εξαίσιος electronica - trip hop δίσκος, φτιαγμένος από ένα τσουνάμι μεγάλων. Σημειώστε : Vince Clarke, Moby,  Gessafeistein, M83, Armin Van Buuren, John Carpenter, Robert "3D" Del Naja (των Massive Attack), Pete Townshend, Edgar Froese (ο σχωρεμένος κιμπορντίστας των τεράστιων Tangerine Dream) και μπόλικους άλλους.
Θα μπορούσε, λοιπόν, να βγει κάτι κακό απ'όλον αυτόν τον καλό κόσμο;
Δεν θα μπορούσε και η ακρόαση το επιβεβαιώνει.
Να σας πω μόνο, πως κυκλοφόρησε στις 16 Οκτώβρη 2015, ενώ αναμένεται (με ανυπομονησία) το δεύτερο μέρος του, το οποίο θα κυκλοφορήσει με τίτλο Electronica 2 : The Heart Of Noise τον Απρίλη του 2016.

The Time Machine (with Boys Noize)
Glory (with M83)
Close Your Eyes (with Air)
Automatic. Pt. 1 (with Vince Clarke)
Automatic. Pt. 2 (with V. Clarke)
If..! (with Little Boots)
Immortals (with Fuck Buttons)
Suns Have Gone (with Moby)
Conquistador (with Gessafeinstein)
Travelator (Part 2) (with Pete Townshend)
Zero Gravity (with Tangerine Dream)
Rely on Me (with Laurie Anderson)
Stardust (with Armin Van Buuren)
Watching You (with Massive Attack)
A Question of Blood (with John Carpenter)
The Train & The River (with Lang Lang)