Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

Trouble In Mind


Καλημέρα, που μακάρι να είναι, καλά μου παιδιά.
Delta blues σήμερις, για να ξεχαστούμε λίγο, από έναν  σπουδαίο με περίεργη ιστορία. Απ'αυτές δηλαδής που μας αρέσουν.

Ο κύριος, με τον οποίον θα σας απασχολήσω λιγουλάκι, είναι από δαύτους που δεν ξέρουμε (εκτός αν είμαστε μπασμένοι στο είδος), αλλά πολύ θα θέλαμε να μάθουμε. Γι'αυτό υπάρχει τούτο δω το blog. Για να μαθαίνουμε και να βάζουμε τα ώτα μας σε δοκιμασία. Για όσο ακόμα τέλος πάντων.

Ο Sam Chatmon γεννήθηκε στις 10 Γενάρη 1897 στο Bolton του Mississippi, λίγα μόλις χιλιομετράκια από το περίφημο Δέλτα του ποταμιού, μέσα σε μια γνωστή μουσική οικογένεια της περιοχής, την Chatmon Family. Η οικογένεια έπαιζε rag, μπαλάντες και άλλα δημώδη της περιοχής ενώ, από μικρούλης, ο Sam συμμετείχε παίζοντας κιθάρα (η μεγάλη του αγάπη), μπάντζο και μαντολίνο. Τα δύο του αδέλφια, ο βιολιστής Lonnie και ο γνωστός blues κιθαρίστας Bo Carter έπαιζαν παράλληλα τα blues σε μια σχετικά φημισμένη μπάντα, τους Mississippi Sheiks.
Υπάρχει ένας αστικός μύθος, σύμφωνα με τον οποίον, ο Chatmon ήταν ετεροθαλής αδελφός του θρύλου των delta blues Charley Patton (που κανείς δεν ξέρει πότε γεννήθηκε, αλλά που πέθανε στα 1934), αλλά δεν φαίνεται να ευσταθεί.
Σε ηλικία 43 ετών, χωρίς την παραμικρή ηχογράφηση, ο Chatmon μετακόμισε στο Hollandale, όπου άρχισε να δουλεύει σε φυτείες, παρατώντας τη μουσική.
Ανακαλύφθηκε εκ νέου στα 1960, εξηντάρης πλέον και τότε είναι που άρχισε, στην ουσία, η μουσική του καριέρα, αφού τότε υπέγραψε και το πρώτο δισκογραφικό του συμβόλαιο.
Ακολούθησαν 4 μόλις studio albums, αλλά πάρα πολλές τουρνέ και, μάλιστα, συμμετοχές του σε όλα σχεδόν τα διάσημα folk φεστιβάλ του αμέρικα. Αξιοσημείωτες επίσης είναι οι συνεργασίες του με πολλούς μεγάλους του είδους.

Παρότι δεν έφτασε ούτε καν κοντά στους "μεγάλους" των delta blues, ο Chatmon θεωρείται ένας από τους καλύτερους και πιο βιρτουόζους κιθαρίστες αυτού του είδους. Το γιατί δεν τους έφτασε, σας το είπα πιο πάνω : επειδή διάλεξε τις φυτείες για να επιβιώσει, μιας και η μουσική δεν του 'δινε ψωμί να φάει.
Πέθανε στις 2 Φλεβάρη του 1983 πλήρης ημερών (που λέμε στο Nashville).

I Stand And Wonder
God Don't Like Ugly
Hollandale Blues
I Have To Put My Face
Let's Get Drunk Again
She's My Baby
Sitting On Top Of The World
Stop And Listen Blues
Sugar Blues
The Last Time
Trouble In Mind
Who's Gonna Love You Tonight?