Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

Winterreise


Καλημέρες λουλουδάκια μου.
Σήμερις το νταλικόφωνο επιστρέφει δι ολίγον στο Μέγαρον γι άλλον έναν σπανιότατο δίσκο, έναν υπεροχότατο δίσκο από την συλλογή της Deutsche Grammophon.
Να πούμε μερικά πραματάκια για όσους ενδιαφέρονται, που ξέρω πως είναι μπόλικοι, αν κρίνω από τα μεηλ.

Το Winterreise (χειμωνιάτικο ταξίδι) είναι ο δεύτερος κύκλος 24 τραγουδιών για πιάνο και φωνή του μεγάλου αυστριακού συνθέτη Franz Schubert (1797-1828) σε ποίηση του επίσης τεράστιου γερμανού ποιητή Wilhelm Muller (1794-1827). Ο πρώτος ήταν το Die Schone Mullerin (1823).
Η σύνθεση του δεύτερου (και καλύτερου κατά την άποψή μου) αυτού κύκλου ολοκληρώθηκε σε δύο μέρη από τον συνθέτη. Πράγματι, τα 12 πρώτα τον Φλεβάρη του 1827 και τα επόμενα 12 τον Οκτώβρη του ίδιου χρόνου. Δημοσιεύτηκαν (από τον Tobias Haslinger) επίσης σε δύο μέρη, το πρώτο στις 14 Γενάρη 1828 και το δεύτερο στις στις 30 Νοέμβρη της ίδιας χρονιάς, πράγμα που αποδεικνύει πως, μέχρι τις τελευταίες μέρες της ζωής του (πέθανε στις 19 Νοέμβρη 1928) ο Schubert διόρθωνε τις παρτιτούρες.
Τα 24 αυτά διαμάντια (περισσότερο γνωστά ως D. 911 Op. 89) γράφτηκαν για φωνή τενόρου αλλά, όπως και ο πρώτος κύκλος, έτσι κι'αυτά ερμηνεύτηκαν από φωνές όλης της γκάμας κι'αυτό χάρη στην εξαιρετική τους σύνθεση.

Μια τέτοια περίπτωση είναι και η απίστευτη ερμηνεία που σήμερα σας χαρίζω. Την χρωστάμε σε μία από τις μεγαλύτερες φωνές του 20ού αιώνα, τον γερμανό λυρικό βαρύτονο Dietrich Fischer-Dieskau (1925-2012), έναν από τους σπουδαιότερους μεταπολεμικούς Lieder (τραγουδιστές τέχνης). Παρά το μικρό μέγεθος της φωνητικής του δυνατότητας, ο Fischer-Dieskau ερμήνευσε επίσης, με τεράστια επιτυχία, και όπερες. Η τεράστια γκάμα των έργων που ερμήνευσε, του χάρισε το προσωνύμιο "Το Θαύμα Fischer-Dieskau" ενώ, ο διάσημος άγγλος μουσικολόγος Alan Blyth (1929-2007) είπε γι'αυτόν πως "...κανένας τραγουδιστής της εποχής μας, ή και των άλλων εποχών, δεν κατάφερε να έχει το ρεπερτόριο που είχε ο Fischer-Dieskau. Ούτε σε ποσότητα αλλά, κυρίως, ούτε σε ποιότητα..."

Ένα κομμάτι αυτού του ρεπερτορίου σας χαρίζω σήμερα.
Ο σπανιότατος αυτός δίσκος, που ηχογραφήθηκε στα 1972, έχει χαρακτηρισθεί ως η καλύτερη ερμηνεία του Winterreise. Παράλειψη θα ήταν να μην αναφέρουμε και τον πιανίστα της ηχογράφησης, έναν από τους σημαντικότερους της γενιάς του, τον άγγλο Gerald Moore (1899-1987), ο οποίος έχτισε την τεράστια καριέρα του κυρίως συνοδεύοντας τους μεγάλους τραγουδιστές.
Απολαμβάνουμε

Gute Nacht
Die Wetterfahne
Gefrorne Tranen
Erstarrung
Der Lindenbaum
Wasserflut
Auf Dem Flusse
Ruckblick
Irrlicht
Rast
Fruhlingstraum
Einsamkeit
Die Post
Der Greise Kopf
Die Krahe
Letzte Hoffnung
Im Dorfe
Der Sturmische Morgen
Tauschung
Der Wegweiser
Das Wirthschaus
Mut
Die Nebensonnen
Der Leiermann