Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

Le Clan Des Siciliens (Il Clan Dei Siciliani)


Άλλη μια βδομάδα παθών ξεκινάει σήμερις και τα κουράγια μοιάζουν να εξαντλούνται πανταχόθεν.
Νέα σημειολογική ανάρτηση και ο νοών νοείται.
Αφορμή της η σκέψη του Χρίστου του Χαραλαμπόπουλου.
Θέμα της μια Επική ταινία. Όσοι δεν καταλαβαίνουν το κεφαλαίο Ε, δεν μπορώ να κάνω τίποτις. Μόνο να δώσω μερικές πληροφορίες.

Η Le Clan Des Siciliens (η συμμορία των σικελών κατά την ατυχέστατη ελληνική μετάφραση) είναι μία από τις μεγαλύτερες ταινίες εγκλήματος όλων των εποχών. Μία ακόμα τεράστια ταινία του μετρ του είδους, του γάλλο-αμερικανού σκηνοθέτη Henri Verneuil (1920-2002).
Το scipt βασίζεται πάνω στο ομώνυμο (και υπεροχότατο) βιβλίο του Auguste Le Breton (1913-1999) και διηγείται την ιστορία ενός κλέφτη διαμαντιών, που δραπετεύει με την βοήθεια μιας μαφιόζικης οργάνωσης και, με την βοήθεια ενός φυλακισμένου ηλεκτρολόγου, ετοιμάζονται για την ληστεία του αιώνα : μια τεράστια μπάζα διαμαντιών από μια έκθεση στη Ρώμη. Καιροφυλακτεί όμως ο αναπόφευκτος αστυνομικός επιθεωρητής, ακόμα πιο σκληρός κι'απ'τους ίδιους τους κλέφτες.
Ο Verneuil ευτύχησε να συμπεριλάβει, στην ίδια ταιναία, τα τρία ιερά τέρατα του γαλλικού σινεμά. Και δεν λέω της εποχής, γιατί δύσκολα βρίσκεις ακόμα και σήμερα ισάξιους : τον ομορφότερο άσχημο του γαλλικού σινεμά Lino Ventura (1919-1987), τον ανεπανάληπτο φιγούρα-κλειδί Jean Gabin (1904-1976) και, φυσικά, τον Κύριο Alain Delon (1935).
Τα υπόλοιπα περιττεύουν. Για τους ελάχιστους που δεν την έχουν δει, κρίμα και σπεύσατε. Υπάρχει παντού και με ελληνικούς υπότιτλους.
Έκανε πρεμιέρα στη Γαλλία την 1η Δεκέμβρη του 1969.

Στα του soundtrack θα πω μόνο Ennio Morricone (1928) και θα σας αφήσω να το απολαύσετε.
Καλή μας βδομάδα.

Intro Theme
Snack Bar
Jeanne Et La Spiaggia
Dialogo No 1
Per Nazzari E Delon
Tema Per Le Goff
Francobolli
Finale