Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Cielo e Mar


Καλημέρα καλά μου παιδιά.
Δεν ξέρω για σας, αλλά εγώ, όταν στρεσάρομαι (για οποιονδήποτε λόγο) συχνά πυκνά καταφεύγω στην όπερα. Ποιαν δεν έχει σημασία. Αρκεί οι φωνές να μπορούν να με ηρεμούν. Έχω βέβαια κάποιες προτιμήσεις. Και σε φωνές και σε έργα. Αλλά δεν είναι του παρόντος.
Σήμερα θέλω να σας μιλήσω για έναν σχετικά νέο τενόρο, με αφορμή τον πρώτο σόλο δίσκο του, μετά την υπογραφή με την Deutsche Grammophon.

O Rolando Villazón Mauleon γεννήθηκε στα 1972 στο Mexico City. Μέχρι τα 19 του δεν είχε την παραμικρή σχέση με την κλασσική μουσική. Μια μέρα, στα 1991, κι'ενώ έβγαινε από το ντους, στο διαμέρισμά του στο Μεξικό, χτύπησε η πόρτα του. Ήταν ο μεξικάνος βαρύτονος Arturo Nieto, φίλος ενός γείτονά του, ο οποίος τον είχε ακούσει να τραγουδάει ενώ ντουζαριζόταν. Μαγεύτηκε από τη φωνή του και τον προσκάλεσε να φοιτήσει στην ακαδημία του.
Εκεί ο Villazón ερωτεύτηκε την όπερα. Το κομμάτι που τον έκανε ν'αποφασίσει πως ήταν γεννημένος για τενόρος ήταν το αριστούργημα Cielo e Mar από την όπερα La Gioconda του Amilcare Ponchielli.
Διάσημος στον έξω κόσμο έγινε στα 1999, όταν και κέρδισε το δεύτερο βραβείο στον διάσημο διαγωνισμό Placido Domingo's Operalia, αλλά και το πρώτο βραβείο ενός άλλου μεγάλου διαγωνισμού, του Zarzuela.
Έκτοτε, έχει εμφανιστεί σε όλες σχεδόν τις διάσημες σάλες, ερμηνεύοντας ένα πολύ μεγάλο ρεπερτόριο ενώ, παράλληλα, έχει πολλές και σημαντικές ηχογραφήσεις.
Στα 2007 υπέγραψε αποκλειστικό συμβόλαιο με την Deutsche Grammophon. Από τότε, ζει μόνιμα στο Παρίσι και, στα 2011, απέκτησε και τη γαλλική υπηκοότητα.

Το Cielo e Mar είναι ο πρώτος του σόλο δίσκος στο label. Καταλάβατε (αν διαβάσατε τα παραπάνω) το γιατί του τίτλου. Σ'αυτόν τον υπεροχότατο δίσκο, που κυκλοφόρησε στα 2008, ερμηνεύει 14 αποσπάσματα από πασίγνωστες (αλλά και λιγότερο γνωστές) όπερες. Όλες όμως με τη μοναδική του φωνή και όλες (όπως ο ίδιος λέει) αφιερωμένες στους μέντορές του.
Τον συνοδεύει η Orchestra Sinfonica e Coro di Milano "Giuseppe Verdi" (Συμφωνική Ορχήστρα και Χωρωδία του Μιλάνο) με διευθυντή έναν από τα ανερχόμενα αστέρια της ιταλικής γενιάς, τον Daniele Callegari

Amilcare Ponchielli - Cielo e Mar
Francesco Cilea - La Dolcissima Effigie
Saverio Mercadante - La Dea De Tutti I Cor!
Arrigo Boito - Dai Campi, Dai Prati
Giuseppe Pietri - Io Conosco Un Giardino
Antonio Carlos Gomes - Intenditi Con Dio
Giuseppe Verdi - Oh Inferno
Gaetano Dinizetti - Veleno E L' Aura Ch'Io Respiro!
Saverio Mercadante - Compita E Omai
Francesco Cilea - L'Anima Ho Stanca
Amilcare Ponchielli - Il Padre
Arrigo Boito - Giunto Sul Passo Estremo
Giuseppe Verdi - Quando Le Sere
Giuseppe Verdi - L'Ara O L'Avello Apprestami