Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Upstream Color



Καλημέρα μου(χ)λιασμένα σαλιγκάρια μου.
Κι'όπως είπε κι'ένας φίλος μου, άμα από Μάρτη καλοκαίρι κι'από Αύγουστο χειμώνα, βλέπω τον Αύγουστο να 'χει 65 μέρες.

Σήμερις, στην σαγκά μας "της οθόνης το λα λα τραλαλα τραλαλα", θέλω να σας ομιλήσω για έναν πολυ-πολυ(πολυ)τάλαντο άνθρωπα. Τον Shane Carruth (1972), αμερικανό σκηνοθέτη, συγγραφέα, ηθοποιό, παραγωγό και μουσικό. Σίγουρα κάτι θα ξεχνάω, να δείτε.
Ο τύπος είναι εντελώς αλλού. Τον γνωρίσαμε στα 2004, όταν βγήκε στις αίθουσες η πρώτη του ταινία (Primer), η οποία μπορεί να πάτωσε στην αρχή, αλλά σήμερα θεωρείται από τις σημαντικότερες καλτιές στο χώρο του σινεμά.
Το Upstream Color (με τον ηλίθιο ελληνικό τίτλο Κόντρα Στο Ρεύμα) είναι η δεύτερη ταινία του. Κι'αν θέτε τη γνώμη μου, είναι ακόμα πιο "τσάο" από την πρώτη. Η ταινία, στην οποία ο Carruth είναι παραγωγός, συγγραφέας, συνθέτης, σκηνοθέτης, ατζέντης (μπορεί και καμεραμάν), πραγματεύεται την ζωή δύο ανθρώπων, η ζωή και συμπεριφορά των οποίων έχει σημαδευτεί από ένα περίπλοκο παράσιτο. Αυτό το παράσιτο έχει μια τριπλή ζωή : περνάει από τους ανθρώπους στα γουρούνια κι'από κει στις ορχιδέες. Γουστάρετε; Εγώ, ως ντανταϊστής, με τρέλα.
Τώρα, αν σας πω πως στην ταινία πρωταγωνιστεί ένας κάποιος Shane Carruth, θα εκπλαγείτε; Όχι; Και πολύ καλά θα κάνετε, γιατί είναι και πρωταγωνιστής, παρέα με την Amy Seimetz
Η ταινία μας έκανε πρεμιέρα στις 5 Απρίλη 2013.

Παρότι τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται, ο Carruth υπογράφει και το μουσικό score της ταινίας. Ε ναι.
Μη με ρωτάτε αν μ'αρέσει, δεν μ'αρέσει πολύ. Έως καθόλου. Υποκλίνομαι στον τυπά, επειδής βρίσκει χρόνο και κουράγιο να κάνει όσα κάνει, αλλά τον προτιμώ χίλιες φορές σαν σκηνοθέτη, παρά σαν μουσικό. Κι'είναι κρίμα, γιατί η ταινία (πολύ καλή πράγματι) θα μπορούσε να έχει την ανάλογη μουσική επένδυση. Αλλά ο τύπος είναι τσιγκούνης (μάλλον). Τι να τον κάνουμε;