Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

You'll Never Walk Alone


Καλημερούδια στο παρεάκι.
Σήμερις, κανονικά, θα 'πρεπε να συνεχίσουμε με τα soundtracks των Oscars, όπως σας είχα υποσχεθεί. Από την άλλη όμως, τι θα ήταν η ζωή μας με τόση οργάνωση; Μια άνοστη σούπα θα ήταν.
Από την άλλη-άλλη, η Καραγκούνα της καρδιάς μας ένα δίκιο το 'χει, όταν μας την λέει ξερά, επειδής ποτέ μέχρι σήμερις δεν ασχοληθήκαμε μ'ένα θρύλο.
Ποτέ όμως δεν είναι αργά.

Το διαμάντι που θα μας απασχολήσει σήμερις είναι θρύλος για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι επειδή έχει πίσω του μια τεράστια ιστορία κι'έχει τραγουδηθεί από τους μεγαλύτερους. Ο δεύτερος είναι επειδή έγινε ο ύμνος της μεγαλύτερης, ενδοξότερης και σπουδαιότερης αγγλικής ομάδας ποδοσφαίρου (και μιας από τις μεγαλύτερες και ιστορικότερες παγκόσμια), του καμαριού του μεγάλου λιμανιού, της Liverpool F.C.
Για όσους δεν κατάλαβαν ακόμα, μιλάω για το You'll Never Walk Alone
Το σημαντικότερο τραγούδι του θρυλικού μιούζικαλ Carousel, των Richard Rodgers και Oscar Hammerstein II, το οποίο ανέβηκε για πρώτη φορά στο Broadway στα 1945. Η τραγουδάρα ξεχώρισε αμέσως, και σ'αυτό σίγουρα συνέβαλε και η εκπληκτική original ερμηνεία της αξέχαστης contralto τραγουδίστριας και ηθοποιού Christine Johnson, στην οποία χρωστάμε και την πρώτη ηχογράφηση, πέντε μήνες μετά το ανέβασμα του μιούζικαλ.



Σας το 'πα και πιο πάνω, το διαμάντι τραγουδήθηκε απ'όλους τους τεράστιους. Αναγκαστικά θα γίνει μια επιλογή, γιατί αλλιώς θα έπρεπε να ποστάρω μέχρι μεθαύριο.
Ξεκινάω, χωρίς χρονολογική σειρά, με τον Frank Sinatra (1915-1998), ο οποίος το διασκεύασε στα 1963



Συνεχίζουμε με την τεράστια gospel τραγουδίστρια, την Κυρία Mahalia Jackson (1911-1972), η οποία διασκεύασε το διαμάντι μας στα 1957.



Σειρά παίρνει ο τεράστιος Ray Charles (1930-2004), ο οποίος το διασκεύασε στα 1963 και το συμπεριέλαβε στο album του Ingredients In A Recipe For Soul (1963)



Σειρά παίρνουν οι αγαπημένοι Τρεις Τενόροι (Three Tenors), ήτοι οι Pavarotti - Domingo - Carreras, οι οποίοι το ερμήνευσαν αρκετές φορές στις ανά τον κόσμο συναυλίες τους. Εδώ το ακούμε από μια συναυλία στο Παρίσι, στα 1998.



Δεν θα μπορούσαμε να μην προσθέσουμε και τον βασιλιά, τον απόλυτο The King, τον Elvis Presley (1935-1977), ο οποίος το κυκλοφόρησε μόνο σε single, στα 1968




Ούτε, φυσικά, την τεράστια Κυρία Nina Simone (1933-2003), της οποίας η διασκευή χρονολογείται από τα 1959.




Και θα κλείσω με το ψυχολόγημα της σημερινής ανάρτησης. Θα σας πω ένα και μόνο : όποιος δεν έχει ακούσει ζωντανά το You'll Never Walk Alone από την Kop του Anfield Road (την κερκίδα των οπαδών δηλαδής), δεν έχει καταλάβει τίποτα απολύτως.
Η Kop ήταν που το πρωτοτραγούδησε για την ομάδα, στις 30 Νοέμβρη 1963 κι'από τότε έγινε ο ύμνος της.
Είμαι από τους τυχερούς που το 'χουν ακούσει αρκετές φορές. Κι'είμαι ακόμα πιο τυχερός, γιατί το άκουσα ζωντανά, εκείνο το μαγικό βράδυ του Μάη 2005 στην Κωνσταντινούπολη, με τρελή βροχή και με την ομαδάρα να σηκώνει το Champions League, έχοντας ανατρέψει ένα 0-3 σε βάρος της από το πρώτο ημίχρονο, κόντρα στην Milan.
Από κει θα τ'ακούσουμε, σε μίξη με μια παραγωγή που έκανε η ίδια η ομάδα και που κυκλοφόρησε σε single στα 1977.
Για την Μαρία και τον Γιώργο (aka αχινούλης) που μου το θύμισε.


Δεν υπάρχουν σχόλια: