Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Winterreise


Καλημέρα λατρείες.
Ξέρω, ξέρω. Εσείς ζείτε τον απόλυτο προεκλογικό πυρετό.
Εγώ πάλι όχι. Ούτε στο κατ'ελάχιστο ένα πράμα. Πιο παγερή αδιαφορία, νοικιάζεις δυάρι στο Ανκορέιτζ.
Ενιγουέι, που λέμε και στο Ψυχρό Λασιθίου.
Καθείς όπου νομίζει πως βολεύεται.

Σήμερις, για να εξημερώσουμε λίγο την αγριάδα, είπα να σας μιλήσω για κάτι απίστευτα όμορφο.
Είπα να σας μιλήσω για το Winterreise του Franz Schubert (1797-1828)
Τι είναι όμως αυτό το "Χειμωνιάτικο Ταξίδι";
Είναι ένας κύκλος τραγουδιών (για πιάνο και φωνή) που συνέθεσε  ο μεγάλος αυτός συνθέτης, πάνω σε ποιήματα του τεράστιου γερμανού λυρικού ποιητή Wilhelm Muller (1794 - 1827).
Η εξαίσιο αυτό έργο, που δημοσιεύτηκε σε δύο μέρη στα 1828 (ένα μήνα μετά το θάνατο του συνθέτη), είναι ο δεύτερος κύκλος τραγουδιών του Schubert πάνω σε ποιήματα του Muller. Ο πρώτος (Die Schone Mullerin) δημοσιεύτηκε στα 1823.
Οι δύο αυτοί κύκλοι τραγουδιών, μαζί με το προγενέστερο An Die Ferne Geliebte του Beethoven (1816), θεωρούνται τα στάνταρντ στο είδος τους.
Αυτός ο κύκλος τραγουδιών γράφτηκε για τενόρο, αλλά, πολύ συχνά, προσαρμόστηκε και σε άλλες φωνές. Όπως στην περίπτωσή μας.

Η ηχογράφηση (της Deutsche Grammophon) που σήμερα σας χαρίζω, είναι ίσως η διασημότερη εκτέλεση του έργου. Και δεν είναι από τενόρο, αλλά από βαρύτονο. Και μάλιστα από έναν από τους σημαντικότερους του αιώνα μας. Πρόκειται για τον γερμανό Dietrich Fischer-Dieskau (1925-2012), τον σημαντικότερο ερμηνευτή "τραγουδιών τέχνης" της μεταπολεμικής περιόδου.
Στο πιάνο, μία άλλη τεράστια μορφή, ο εγγλέζος Gerald Moore (1899-1987), ο πιανίστας που συνόδευσε τους μεγαλύτερους κλασσικούς τραγουδιστές του αιώνα μας.
Οι δυο τους που λέτε, ξεκίνησαν στα 1966 μια σειρά ηχογραφήσεων πάνω σε έργα Schubert. Τούτη δω που θ'ακούσουμε, ηχογραφήθηκε στα 1971 και θεωρείται (από πολλούς) η πιο ολοκληρωμένη.

Gute Nacht
Die Wetterfahne
Gefrorne Tranen
Erstarrung
Der Lindenbaum
Wasserflut
Auf Dem Flusse
Ruckblick
Irrlicht
Rast
Fruhlingstraum
Einsamkeit
Die Post
Der Greise Kopf
Die Krahe